След последния полет на правителствения самолет до Тел Авив не е имало българи, останали на летището в града, каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в предаването „На Фокус“ по NOVA.

В момента има още около 20 наши сънародници, които са изявили желание да напуснат Израел, а капацитетът на правителствения самолет е 94 човека. „Но когато става въпрос за човешки живот, минимална бройка няма. Аз съм казала много ясно – правителственият самолет ще лети докато има възможност и докато има необходимост“, категорична беше Мария Габриел.

Молитва за мир в знак на солидарност с Израел в Централната софийска синагога (ОБЗОР)

България следи ситуацията не само в Израел, но и в ивицата Газа и за нас е важно българите в региона да се чувстват в безопасност, но и да са наясно, че не е безопасно, затова и през седмицата сме дали указания да бъдат избягвани и пътувания до Ливан, до Йордания, до Египет – само при крайна необходимост.

На този етап можем да кажем, че бяхме първата държава, която отиде да прибере своите сънародници, бяхме изключително координирани в действията си с Министерството на транспорта, каза още Габриел.

„Това, което за нас беше важно, беше възможно най-бързо да имаме лист, в който сънародниците ни, които имат нужда да бъдат прибрани в България да се заявят и те да изпълнят ангажимента си да бъдат на летището“ допълни тя.

Радев: Сцените на брутална жестокост и насилие отприщиха вълна от гняв и възмущение по целия свят

Това, което за нас беше много важно, на първо време краткосрочно пребиваващите трябваше да се приберат в България и това се случи с първите два полета. След това трябваше да разполагаме с данни и за всички останали, които са се заявили и имат желание да напуснат и това се случи с третия полет. Прибрахме семейства, много медицински и хуманитарни случаи.

Мария Габриел отново призова българите, които имат нужда от съдействие, да бъдат вписани в листата, която прави посолството в Тел Авив или чрез Ситуационния център на Министерството на външните работи.

Трябва да сме готови за сценарий, при който има увеличение на мигрантските потоци, затова и се надяваме конфликтът да не прерасне в регионален, каза още министърът на външните работи.
NOVA