Фондация иска НС да не приема новия текст на Закона за електронните съобщения
Фондация иска НС да не приема новия текст на Закона за електронните съобщения / DarikNews

Програма „Достъп до информация” призова депутатите от всички политически сили да спрат приемането на новия текст на Закона за електронните съобщения, който противоречи на Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека.

 

Юристът на програмата Александър Кашъмов предупреди, че от МВР са искали информация за електронните адреси на хора, изказали политически мнения в интернет  форуми.

 

Адвокат Кашъмов обясни, че текстовете на законопроекта предвиждат Дирекция "Оперативно-технически операции” на МВР да може да получава директен достъп чрез интерфейс до личната информация на гражданите от базите данни на интернет доставчиците и мобилните оператори за нуждите на оперативно-издирвателна дейност, която няма законова дефиниция като понятие.

 

Досега МВР имаше право да иска лична информация на гражданите само при наличие на тежки престъпления и с решение на съда. Ако това стане, дирекцията ще може да дава справки и на още 16 дирекции и структури на силовите ведомства.

 

В законопроекта има редица противоречия с Конституцията, Европейската конвенция за правата на човека и Правилника на Народното събрание. Според Йонко Грозев такова масирано получаване на информация от МВР ще има негативни ефекти за страната, ще политизира МВР и ще даде възможност за влияние над политическите решения. Кашъмов посочи и че са имали няколко случая на искане за разкриване на айпи адрес за идентификация на потребител във форуми на медии в интернет и става въпрос за изказвания, които са предимно от политически характер.