Фонд научни изследвания става дирекция в Mинистерството на образованието?
Фонд научни изследвания става дирекция в Mинистерството на образованието? / снимка: DarikNews, Сливен
Фонд научни изследвания става дирекция в Mинистерството на образованието?
60912
Фонд научни изследвания става дирекция в Mинистерството на образованието?
  • Фонд научни изследвания става дирекция в Mинистерството на образованието?

Винаги се очакват смени в едно правителство, заяви при посещението си в Сливен вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той не смята, че още смени предстоят, но заяви, че „всеки министър, който не се справя, дали, защото е уморен или има проблем, не навреме решен, има възможност за смяна. Никой не е роден за министър или абониран за министерското си място”.

Вчерашното уволнение на образователния министър Сергей Игнатов зрее от два-три месеца и не е било неочаквано, доста е била обсъждана промяната в правителството, добави министър Дянков. Проблемът с научния фонд е бил известен от преди две години. Направената от държавния финансов инспекторат пълна проверка за периода 2008-2010 г. е констатирала над 400 отделни нарушения.

Още от създаването си фондът не е работил както трябва, пари постоянно са изтичали, заяви още финансовият министър.

По думите му законът за фонда е направен по начин, който предполага нарушения. „С последните действия и решения най-после ще се стигне до цялостна промяна на закона”, категоричен бе Симеон Дянков.

Финансови експерти вече работят и промените, които ще предложат пред парламента са изцяло да се промени структурата на Фонд "Научни изследвания" и той да стане дирекция в министерството на образованието. Това според финансовия министър е необходимо, защото пропуските са основно административни. Промените ще бъдат предложени в следващите няколко седмици и новият образователен министър трябва в кратки срокове да ги извърши.

Други новини от Сливен