Причината - те не попадат в обсега на мерките, с които държавата обезщетява творците
Частните народни ансамбли се вдигнаха на протест в Триъгълника на властта.

Георги Димитров

Причината - те не попадат в обсега на мерките, с които държавата обезщетява творците или бизнеса заради пандемията, предава NOVA.

Георги Димитров

Артистите определят пърформанса си не като протест, а като апел за помощ. За тях това е една година без публика, без приходи, но с ежедневни многочасови тренировки.

Кои мерки се разхлабват и какво е разрешено от 19 април

„Обидени сме. Една година никой не ни забелязва. Ние сме хората, които поддържат българския дух, българските традиции и е крайно време да се сетят, че съществуваме”, споделя Габриела Иванова, танцьор в ансамбъл "Българе".

Георги Димитров

Молбата е към властта, която ги е оставила без финансова помощ заради статута им на частен ансамбъл. „Всичко, което можехме да изхарчим, сме го изхарчили. Лични пари, пари, които бяхме събрали за нашия спектакъл”, обясни Христо Димитров, хореограф на "Българе".

Георги Димитров

Част от проблема е, че всички в ансамбъла са на трудови договори и затова не могат да получат еднократна помощ, като част от българските артисти. 

Георги Димитров

Според Христо Димитров, законът трябва да се промени на принципа на частните и държавните училища.

Георги Димитров

„Каквато е субсидията за държавните, такава да е и за частните. И тогава ще можем да творим изкуство на световно ниво”, смята той. Димитров сподели още, че вярва, че ще ги чуят.
nova.bg