/ БТА
Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов проведе онлайн дискусия с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева за развитието на пандемията у нас.

"Мога да кажа, че станахме по-мъдри заради страданията, които са общи за целия свят. Тези страхове продължават, но я няма онази паника и неизвестност.

Кунчев: При 70 % имунизирано население епидемичното развитие е невъзможно

Битката ще е дълга, ще трябва да мине много време, за да намерим точното оръжие - засега това е ваксината,
която ще ни върне надеждата, ще ни върне нашия нормален живот.

В момента мечтаем за толкова дребни неща, които преди не забелязвахме, благодарение на тази пандемия. Почнахме да отделяме повече време на семейството, върнахме се към човещината", сподели Ангелов по време на дискусията. 

"Обикаляйки страната и помагайки на хората, аз разбрах, че човек с човек не си прилича, болница с болница не си прилича, град с град не си прилича. Ние не правим социологически проучвания какво мислят хората, ние се опитваме да ги накараме да повярват в силата на ваксината и като че ли успяхме.

Борисов: Ваксинираните стават повече от заразените (СНИМКИ/ВИДЕО)

В началото 25% от хората искаха да се ваксинират, сега 63% са тези, които искат да се ваксинират. Стане ли това - край! Хвърляме маските'',
обяви проф. Ангелов.

"Примери има много в света - има добри, има и лоши примери, но няма универсален пример. Ако нещо работи в Израел, в България не работи заради естеството на хората тук. Ако в Германия кажеш на един немец, че това е заповед, той ще послуша и ще я изпълни, а тук не е точно така.

Може би понякога изглеждаме алогични с тези мерки, обаче основата на нашите решения е да запазим колкото се може повече животи и психики", сподели здравният министър.

Ангелов: На заведение се ходи по желание, а на училище - задължително

"Взехме няколко решения в България, които вече се прилагат в ЕС.
Не сме имали намерението да бъдем самонадеяни или да се пъчим, напротив - най-ценното качество в такава ситуация е смирението.

В нито един момент не сме жалили средства. Да, в част от решенията сме бъркали, допускахме грешки, защото този вирус опроверга всички учени в света. Чехия, например, изпраща пациенти в Германия, а България успя да се оправи сама. Подготвихме страната за втората, а сега и за третата вълна.

Здравните власти: България е в пика на третата вълна

Българите ни са най-важни, няма да спрем да мислим така
. Швейцария и Гърция имаха проблеми с реанимационните си легла, а ние управляваме нещата и те се получават. Справихме се с пандемията'', категоричен бе министър Ангелов.

Той беше категоричен, че с тези договорени допълнителни ваксини от 1,300 млн. до края на лятото ще постигнем колективния имунитет в страната.