Ангелов: Намираме се в най-върховата част от третия пик
Има натиск върху лечебните заведения, най-осезаем е в София-град, Бургас, Шумен и Варна. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб.

Най-голям е натискът върху психиката на хората“, заяви още той. И призова българите са спокойни и да знаят, че системата на здравеопазването е подготвена за реакция при кризи.

За последните две седмици се наблюдава повишаване на броя на новозаразените с коронавирус. В последните дни се се регистрира пик на случаите в третата вълна на пандемията.

Над 10 хил. души с COVID-19 са настанени в болница

Министърът благодари на лекарите, които работят на първа линия, на спешните медици и на всички, които са ваксинирани срещу COVID-19 и сега работят в болниците.

Ангелов прогнозира, че ситуацията ще се подобри през следващите няколко седмици, благодарение на увеличаващия се брой ваксинирани българи. 

брифинг НОЩ Ангело Кунчев Балтов
Георги Димитров

България е на трето място по смъртност в ЕС, след Унгария и Чехия и на първо място на Балканите с 21 починали на 100 хиляди население. На база на 14-дневната заболеваемост, България е на пето място в ЕС със 730 на 100 хил., на второ място на Балканския полуостров, разкри главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Влиза в сила разхлабване на мерките, част от ограниченията отпадат (ВИДЕО)


За сравнение - най-засегнатите страни са Естония и Полша с над 1000 болни на 100 000.

По думите му са намалели разликите между най-слабо засегнатите и най-силно засегнатите по отношение на регионите. Най-много са в София-град с 1018 на 100 000. 7 области са над 800 на 100 000, под 500 са Търговище, Разград и Кърджали.

"Хоспитализраните са много повече, отколкото през ноември и декември. Причината е спецификата с британския вариант на коронавируса – хората са с по-остра дихателна недостатъчност и по-голяма нужда от болнично лечение", посочи Кунчев.

На база на високата хоспитализация обаче смъртността е по-ниска в сравнение с втората на вълна на коронавируса у нас, изтъкна още той. Според него този вариант не е по-смъртен, но по-заразен и с по-голяма нужда от хоспитализация.

Здравният министър използва и Деня на шегата, за да разведри обстановката: "По време на първата ядохме джинджифил, във втората мед с лимони и сода, а сега ядем червени домати", пошегува се Ангелов.

Трябва да намерим баланса между физическото и психическото състояние на хората, между отварянето и затварянето, между подготовката и готовността на системата на здравеопазването, смята той. 

брифинг НОЩ Ангело Кунчев Балтов
Георги Димитров

"Вече няма експоненциално нарастване на случаите, които имат нужда от хоспитализация. Има покачване, но горе-долу колкото се приемат, почти толкова се изписват от болница", заяви директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

В Кюстендил вече няма осезаема нужда за хоспитализация, както в Силистра. По думите му има области, които вече са преживели пик и сега са в плато. Очакваме до 11 хиляди хоспитализирани и до 850 души в интензивните структури. Кислородните инсталации и системи са проверени и работят, няма недостиг на кислорд.

"Сега пациентите имат остра нужда да бъдат поставени на кислород. Няма проблемите от ноември и декември с чакане пред болниците", коментира още Балтов.

брифинг НОЩ Ангело Кунчев Балтов
Георги Димитров

Към вчерашна дата има 1442 съобщения за нежелани реакции при имунизация. За Moderna са – 108, Pfizer – 332, AstraZeneca – 1002, най-много са локални реакции и грипоподобна симптоматика. При векторните ваксини температурата е по-висока и болки в мускулите. Те обаче минават до 24 часа, по-рядко до 48 часа, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.