България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия ще получат общо 2 854 654 допълнителни дози ваксина в знак на съпричастност. Това решение е било постигнато днес на заседание на посланиците към ЕС в Брюксел, съобщи португалското председателство на Съвета на ЕС.

Посоченото количество ще бъде поделено между петте страни според броя на населението. Общо 19 от останалите страни в ЕС ще си разпределят по същото правило 6,66 милиона дози.

България ще получи 1 151 000 ваксини на Pfizer/BioNTech от общо 10 милиона „ваксини на солидарността”, съобщиха за „Хоризонт” от португалското председателство. Дипломатически източници на медията от София са потвърдили за над 1 милион дози.

Допълнителните дози са осигурени от "Пфайзер" и първоначално се предвиждаше да бъдат доставени в ЕС към края на годината.

Над 150 хил. ваксини срещу коронавирус са пристигнали у нас

Производителят осигури общо 10 милиона допълнителни дози. След разпределението, договорено днес, Австрия, Чехия и Словения ще получат дози според броя на населението от цялото допълнително количество от 10 милиона. Днешното решение е еднократно, отбелязва председателството.

ЕС е получил 107 млн. дози ваксини

Днешното решение е еднократно, отбелязва председателството.
 
БТА