/ iStock/Getty Images
Европейският съюз е получил досега 107 милиона дози ваксина срещу ковид, съобщи днес Европейската комисия. Най-големи са доставките от ваксината на Pfizer (67,25 милиона дози).

От ваксината на AstraZeneca са доставени 29,8 милиона дози (около една четвърт от очакваните количества до края на март), а от препарата на Moderna са пристигнали 9,8 милиона дози. Общо всички дози са достатъчни за ваксинирането на 53,5 милиона души.

Дългият COVID - неразгадано заболяване, което трови ежедневието предимно на жени

Говорител на комисията потвърди, че държавите от ЕС продължават да обсъждат как да бъдат разпределени 10 милиона дози от ваксината на Pfizer, които ще бъдат получени предсрочно. Според предложение на португалското председателство на Съвета на ЕС, цитирано днес в медиите, тези дози може да бъдат разпределени след юни, като 2,86 милиона да бъдат насочени към България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия, поръчали най-малко от посочената ваксина.

COVID-19: По-заразни, по-резистентни, по-притеснителни - какво се знае за вариантите

Говорителят добави, че досега ЕС е изнесъл 68,3 милиона дози ваксини към 41 държави по света. Одобрени са 483 заявки за износ, една е отхвърлена, а по седем се очаква решение.

По-късно днес Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) представи допълнение към становището си за ваксината на AstraZeneca. 

ЕАЛ съобщи, че продължава проверката на редките случаи на образуване на съсиреци след поставянето на ваксината срещу ковид на "АстраЗенека". Причинната връзка между ваксината и тромбозите не е доказана, но е възможна и проверката продължава, се посочва в съобщението на ЕАЛ.

Препоръчва се хората, получили от тази ваксина и които имат съмнения за образуването на съсиреци и други странични въздействия от препарата (остро главоболие, замайване, болки в крайниците), описани в листовката, незабавно да се обърнат към лекар. Допълва се, че засега не е установена връзка между опасните последици от ваксината и възрастта, пола или предишните заболявания на ваксинираните.

На пресконференция директорът на ЕАЛ Емер Кук заяви, че проверката на ваксината ще продължи, докато тя се предлага на пазара. По нейните думи засега няма доказателства, на чиято основа да се препоръча ограничено приложение на ваксината.

Тя отбеляза, че ЕАЛ е разгледала 62 случая на тежки реакции, като смъртните случаи в ЕС са 14 до края на миналата седмица. Установено е, че неблагоприятните последици настъпват при един от 100 000 ваксинирани с проверявания препарат. Най-засегнати са хора между 30 и 45 години, главно жени. По нейните думи досега броят на жените, получили от тази ваксина в ЕС, е два пъти по-голям от броя на мъжете.

ЕАЛ отново повтори известната оценка, че ползите от ваксината са повече от вредите, но отбеляза, че това заключение е много трудно да се направи. Агенцията предприе проверката след съобщения от няколко държави за смъртни случаи на ваксинирани с препарата на "АстраЗенека" след образуването на тромби, довели до инсулти, инфаркти и белодробни емболии. 
БТА