/ БТА
Следващата седмица се очаква доставката на над 200 000 ваксини от различни фирми
"Почти 15 000 ваксинирани на ден достигнахме в последните два дни", съобщи министърът на здравеопазването професор д-р Костадин Ангелов пред журналистите в Добрич и добави, че с това темпо ще бъде постигната поставената цел в края на лятото - колективен имунитет.

Ангелов: Хората много късно търсят медицинска помощ

По думите му, през следващата седмица се очаква доставката на над 200 000 ваксини от различни фирми. "Надявам се, че и усилията на премиера Борисов за осигуряване на допълнителни количества ваксини за България от тези 10 милиона, които бяха допълнително осигурени за Европейския съюз, ще дадат резултат", каза здравният министър. Ангелов добави, че това допълнително количество препарати се очаква в периода април-юни.

Костадин Ангелов заяви, че половината от ваксините се предоставят на личните лекари и ваксинацията върви по фазите. Той коментира, че има достатъчно препарати във ваксинационните центрове и предоставени на личните лекари, но понякога се отварят флакони, а от записалите се не отиват за манипулацията.

Проф. Балтов: Ако има четвърта вълна, ще е през есента (ВИДЕО)

"Заболеваемостта от COVID-19 в Добричка област е 515 на 100 000 души на 14-дневна база", съобщи министърът и определи ситуацията като поносима. По думите му, и в болницата в Добрич вече са постъпили много млади пациенти, сред които 34-годишен мъж, който е интубиран.

"Лекувани са и няколко деца с коронавирус. Под контрол е ситуацията със заразена родилка, която е почти пред термин, но няма опасност за живота и здравето й", добави Ангелов.

Министърът информира, че се ремонтира базата на бившето инфекциозно отделение в болницата и той е спокоен за здравето на хората в областта.
БТА