Хората, останали само с една доза, няма да получат сертификат, че са ваксинирани
Ваксината на AstraZeneca вече няма да се прилага при жени под 60 г., които са с повишен риск от тромбози или анамнеза за тромбозитопения. Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина, включително жени под 60 г. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов по време на брифинг след заседание на Националния ваксинационен щаб.

Ако хората не попадат в рискови групи - нямат тромбози и/или данни за тромбоцитопения, ваксинирани са с първа доза от AstraZeneca и не са проявили странични реакции, съветваме да си сложат и втора доза от същия производител, добави още Ангелов. По думите му така може да има сигурност, имунизационният им цикъл е завършен.

Ваксинираните с първа доза с ваксината на AstraZeneca, които не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат втора доза от ваксината на Pfizer, но не по-рано от 84 дни след първата доза на AstraZeneca. Тогава имунизацията се счита за завършена.

Бълария получи нова доставка от ваксините срещу COVID-19

Хора, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксината с двудозов режим на имунизация, при тях втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Преболедували от COVID-19 могат да се имунизират с пълна ваксинационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Проф. Аргирова: Антителата срещу ваксините неутрализират вариантите на COVID-19

На въпрос има ли яснота какъв би бил резултатът от комбиниране на две различни ваксини, Ангелов заяви следното: „Няма такива клинични проучвания до момента. Трябва да завършим процеса на имунизацията по някакъв начин. Това е вариантът, който сме възприели. Текат клинични проучвания, когато завършат, може да променим решението, което сме взели сега, но то е в унисон с решенията на няколко държави в ЕС”.

"Ще направим такава организация, че да се получат вторите дози там, където са били доставени първите", отбеляза проф. Ангелов. Тези, които са си поставили първата доза от AstraZeneca и нямат никакви нежелани реакции, могат да си поставят втора доза от същата ваксина.

На хората, които са останали само с една доза, няма да им бъде издаден сертификат, че са ваксинирани, уточниха на пресконференцията.

Имунизирането с две различни ваксини цели получаване на имунен отговор, обясни проф. Мариана Мурджева от Медицински унивеситет - Пловдив, и посочи, че смесването на ваксини ще бъде безпрецедентен избор за Европа. Единственият начин обаче при такива лица за завършване на имунизацията е да се приложи втора ваксина. Втората доза би имала бустер ефект и ще подпомогне имунната система да изработи много по-напрегнат отговор. От имунологична гледна точка би следвало да се образуват антитела, добави тя.

Има готовност през май да се възстанови работата на "зелените коридори" за ваксиниране срещу COVID-19, тъй като има нови доставки от ваксините. Това каза пред жрналисти министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов. По думите му през май ще има възможност да се правят по 50 хиляди дози на ден, а през юни - по 55 хиляди.