/ БГНЕС
Столичната община е инвестирала 10 млн.лв. за реновиране на първата линия на метрото, съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова при посещение на метродепото в кв."Обеля", където видя първите два модернизирани влака.

Със средства на Столичната община в срок от две години се модернизират и 12 от общо 52 влака, които се движат в столичното метро. По думите на кмета метрото е най-стратегическият и ключов транспортен проект на общината. Правим огромни инвестиции в строителството на нови линии, посочи кметът. Налага се старите влакове да бъдат обновени. Първите 12 влака са вече на 20 години и имаха нужда от обновяване, посочи Фандъкова. Два от тях са вече изцяло обновени като стойността на обновяването на единия е 5,5 млн.лв. Всичко по влаковете е подновено в това число и двигателите. Влаковете реално са като чисто нови и по-комфортни за пътниците, каза кметът. До края на март тези два влака ще бъдат пуснати в движение.

София се нареди до Париж, Берлин, Лондон и Ню Йорк в областта на климата

Заедно с влаковете полагаме грижи и за достъпността по старите линии, подчерта Фандъкова. Построихме нови асансьори, поръчали сме първите прегради за старите станции - това са перонни врати за станциите "Опълченска" и "Васил Левски". От май ще започне техният монтаж. Поетапно ще бъдат монтирани перонни врати на още десет станции.

По темата за коронавируса кметът каза, че в Столичната община е създаден щаб в пряка връзка с националния щаб за коронавируса. Имаме създадена организация с екипи, подготвени да взаимодействат със съответните служби и органи, каза кметът. Дадени са указания на директорите на градския транспорт, засилени са мерките за дезинфекция на автобуси, тролейбуси и трамваи, училища, детски градини, подчерта кметът.
БТА