Фалшиви данъчни инспектори обикалят из Пловдив
Фалшиви данъчни инспектори обикалят из Пловдив / снимка: БГНЕС, архив

Мними данъчни служители обикалят търговските обекти в Пловдив, предупреждават от НАП. Вече са констатирани няколко опити за измама покрай интензивните проверки  през лятото. Само за последните десетина дни в дирекцията в Пловдив са постъпили три сигнала за лица, които се представят за данъчни инспектори и са „проверили” отчитането на приходи от продажби в аптека, зеленчуков и хранителен магазин в града.

Служителите на приходната администрация  са задължени да се легитимират със служебната си карта при извършване на проверка, не приемат и не изискват плащания в брой, припомнят от НАП.

Всички дължими суми по глоби и актове се плащат безкасово по банковите сметки на териториалните дирекции на НАП. Искането на пари в брой е или измама, или корупция, за която всеки гражданин незабавно трябва да сигнализира в НАП и МВР.

От НАП-Пловдив отбелязват също, че служебната карта на данъчните инспектори е отпечатана на специална хартия и е защитена с воден знак. Тя съдържа номер, дата на издаване, трите имена на служителя, ЕГН, длъжност, териториална дирекция и звеното, в което работи данъчният, както и снимка.

При съмнение за автентичността на служебна карта, гражданите могат да запишат номера й и да се обадят на телефон 0700 18 700, за да разберат дали проверяващият ги инспектор наистина работи в НАП. На същия номер всеки може да сигнализира за нарушения и корупционни прояви.

Други новини от Пловдив