=
= / iStock/Getty Images
Евродепутатът Андрей Ковачев е информирал Европейската комисия и всички членове на Европейския парламент за побоя над един от съпредседателите на българския клуб "Шемето“ в Струга Бекир Кадрийски, съобщава македонското електронно издание "Локално“. Освен това, допълват от редакцията, Ковачев е изпратил писмо до европейския посланик Дейвид Гиър, както и до Европейската служба за външни работи.

С обиди „мръсен българин“: Пребиха съпредседател на сдружение на българите в РСМ

"Продължава терорът срещу българите в Република Северна Македония, които декларират самоличността си, а македонските власти не предприемат ясни и категорични мерки за ограничаване на тези случаи“, цитира медията думите на Ковачев във връзка с инцидента.

"Извършителите на престъпления от омраза и физически нападения срещу българи не се наказват бързо и ефективно. Напротив, в някои случаи те се насърчават от атмосферата, която се създава там от политици, журналисти, представители на академичните среди, общественици, които продължават с една идеология от комунизма и с епитети към България като фашисти, татари и т.н.“, допълни още Ковачев.

"Това е поредната атака срещу човек, който открито заявява българската си идентичност. Това е основно човешко право на самоопределение“, заключи евродепутатът.

Твърди се, че Кадриески е обиждан и нападнат от жители на Струга, които е разпознал.  Настанен е в болница. Служител на Генералното консулство на България в Битоля бе изпратен в Струга за проверка на случая, обявиха по-рано от Министерството на външните работи в София.

Вътрешнополитическото ведомство на Северна Македония потвърди официално информацията, че един от основателите на българския клуб "Шемето“ в Струга, Бекир Кадриески, е бил пребит от мъж от стружко село. Местните органи на реда заявяват, че става въпрос за "нарушение на обществения ред и спокойствие“, а не за нападение на етническа основа, съобщи по-рано информационната агенция "Макфакс“.

Според официалната информация, Кадриески е бил нападнат от известния на ведомството А.Н., а по случая е образувано следствие.

"На 13 юни 2023 г. в 12:15 часа в ОВР Струга е съобщено, че в близост до спортна зала, намираща се на улица "Боро Хаджиески“ в Струга, А.Н. от струженското село Велеща е нарушил обществения ред и спокойствие с физическо посегателство над Б. К. от село Лабунища. Предприемат се мерки за изясняване на обстоятелствата по случая, след което от ОВР Струга ще бъде подаден съответен сигнал“, се казва в съобщението на македонското МВР.
Агенция „Фокус"