Етем: Възстановяването на Сеново върви с ускорени темпове
Етем: Възстановяването на Сеново върви с ускорени темпове / снимка: Sofia Photo Agency

Координацията между институциите става все по-добра по отношение на бедствията и авариите. Това заяви министърът на извънредните ситуации Емел Етем в град Сеново, Русенска област. Вицепремиерът посети общините Ветово и Завет, които пострадаха най-много от ураганния вятър в началото на седмицата. Етем оцени като изключително бърза реакцията на общинския съвет във Ветово и на кметството в Сеново, както и на останалите институции, свързани с овладяването на бедствието.

Комисия, която огледа пораженията е установила, че са пострадали общо 76 къщи и 40 стопански постройки в Сеново. Още в деня след торнадото общинският съвет взе решение да отпусне 24 хиляди лева, с които са закупени общо 32 хиляди цигли за пострадалите. 17 хиляди от тях вече са им раздадени и по-голямата част от хората са възстановили покривите си.

Една трета от домакинствата имат право и на еднократна социална помощ в размер на 280 лева. Емел Етем обеща, че нейното министерство ще възстанови средствата, отпуснати от общината. Във връзка с предупрежденията за обилни валежи вицепремиерът коментира, че все още има кметства, които не са изпълнили предписанията за разчистване на речните корита.

Други новини от Русе