/ БГНЕС, архив
Повече от 8 месеца агенция „Пътна инфраструктура“ отказва да даде разрешение за извършване на независима експертиза на близо 50 участъка по българските магистрали. Това заяви на брифинг депутатът от БСП Елена Йончева. По думите й става дума за участъци, които или са построени, или ремонтирани в последните 5 години, а експертизата на европейска лаборатория щяла да покаже дали изпълнението им е извършено спрямо проекта. От ГЕРБ обявиха, че БСП са имали предоставен 1 месец срок от АПИ да се запознаят с каквито искат документи, но „червените“ не се възползвали.

ГЕРБ: Исканията на БСП за проверка качеството на магистралите са „манипулация“

До този момент АПИ отказва да издаде разрешение за взимане на вертикални проби на български магистрални пътища и тяхното предоставяне на независима европейска лаборатория. Първото искане от БСП до АПИ да даде разрешение европейска лаборатория да извърши експертиза на близо 50 участъка по българските магистрали, станало в началото на ноември. И до днес такова разрешение обаче не е дадено, заяви депутатът от БСП Елена Йончева.

Освен разрешение за експертиза, от БСП поискали от АПИ да предостави и документацията по проектите за въпросните участъци. От агенцията не предоставили проектите, но дали на БСП срок от 1 месец, в който да посещават архива на агенцията и да се запознават сами с документите, но без да ги взимат. Според Йончева обаче документите сами по себе си за безполезни, ако АПИ не даде разрешение за експертизата.

"Ние нямаме съмнение, че по документи, че нашите пътища, строени през последните пет години, са в перфектно състояние. Ние искаме обаче да видим реалното състояние и след като независима европейска лаборатория направи анализ, да го сравним с тези документи, които ще бъдат предоставяне на АПИ", заяви Йончева и добави, че документацията от проектите на АПИ са необходими, за да има точка на сравнение.