/ БТА
Експертни групи на "Изправи се БГ! Ние идваме!" проведоха разговори с представители на "Има такъв народ".

Пред журналисти Мария Капон обясни, че имат три теми една след друга - социална политика, икономика и бизнес, и финанси. За съдебна реформа има друга група, посочи тя.

Експертни разговори между ДБ и „Има такъв народ“ по тема правосъдие - какво се разбраха

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" искат преизчисление на пенсиите категорично от 1 октомври с актуализация на бюджета и подкрепа за младите семейства и за хората с увреждания. Те предлагат да се вдигне прагът за регистрация по ДДС, което го имало и е програмата на ИТН, както и премахване на данък "уикенд" и сваляне на данъка на едноличните търговци от 15 на 10 процента.

В централата на ИТН дойдоха и Мая Манолова, Димитър Делчев и Николай Хаджигенов. На въпрос от какво няма да отстъпят, Хаджигенов каза - "Гешев и правосъдната реформа в чист вид". Попитан защо не се обсъждат имената на министрите, той каза, че поставя този въпрос на трето място по важност, има значение какво и как ще правят.

На въпрос дали ще се разберат с ИТН в близките дни, Манолова коментира, че темпото на разговорите се налага от ИТН, но отбеляза, че за "Изправи се БГ! Ние идваме!" темите съдебна реформа, подкрепа на доходите, здравна реформа и енергетика са ключово важни.

За срещата на тема "Правосъдие" дойде и председателят на Народното събрание Ива Митева.

В опит да се състави правителство: Започват разговори на експертно ниво

Следващата седмица ще има тристранна среща за правосъдната реформа на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Това каза пред журналисти Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" след експертна среща по темата с ИТН.

Застъпваме се на програмите в частта "Правосъдие" може би на 95 процента с "Демократична България", приятно съм изненадан, с "Има такъв народ" - също, каза Хаджигенов.

Той коментира, че останалите 5 процента касаят дребни детайли. Т.е. ние имаме едни идеи, те имат други идеи, ДБ имат трети идеи по въпроса, добави Хаджигенов. Разбрахме се следващата седмица да направим тристранна среща, в която ще чистим именно тези детайли, съобщи той.

По-късно през деня се очаква среща и на "БСП за България" с "Има такъв народ" по социалната политика.