/ ThinkStock/Getty Images
Започнаха разговорите на експертно ниво по различни теми между "Има такъв народ" и представителите на останалите парламентарно представени групи, без ГЕРБ. Първата среща от поредицата беше с експерти от "Демократична България", а темата - правосъдие и съдебна реформа. 

След поредицата от срещи между партиите през изминалите дни, разговорите за общи политики продължават на експертно ниво. Целта е да се набележат общите допирни точки между партиите, така че да се намери вариант за съставянето на кабинет.

В опит да се състави правителство: Започват разговори на експертно ниво

"Разговорите продължават, гледаме в една посока", това заявиха пред медиите представителите на „Демократична България“ веднага след разговори на експертно ниво. 

„Имаме нюанси в някои от позициите. Например специализираното правосъдие - това е въпрос, който е важен за нас, имаме нюанси какъв точно модел да се приеме и как точно да се уреди статутът на магистратите в резултат на реформата; също така има нюанси и около Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокурорската колегия, прецизни детайли около избора на главен прокурор и т.н.“, каза зам.-председателят на ДБ Надежда Йорданова.

„Има такъв народ“ на консултации при Радев: Ние ще предложим кабинет

Представителите на "Демократична България" заявиха, че това не са преговори, а експертни разговори и обмен на позиции. "Политически разговор от гледна точка на конкретен документ на тази експертна среща не е ставало дума. Не е поставян въпрос за постигане на политическо съгласие и не сме водили политически разговори", допълни Йорданова.

Атанас Славов от ДБ коментира, че е повдигната темата за необходимостта от конституционни промени. От партията са поставили въпроса доколко е възможно тези изменения да станат в рамките на новия 46-и парламент.

„Има такъв народ“: До края на седмицата би трябвало да има готов кабинет с имена


"По отношение на мандата на Висшия съдебен съвет, разбира се, има конституционен въпрос, който се поставя - дали прекратяването на мандата може да стане с промени в Закона за съдебната власт. Считаме, че с оглед принципа на върховенство на правото трябва да се използва конституционна прозедура. Иначе основно, за което разговаряхме, бяха промените, които вече сме внесли в Закона за съдебната власт, за закриване на спецправосъдието, за някои реформи в процедурата за вземане на решения във ВСС. Считаме, че по отношение на тях ще получим подкрепа и ще работим в една посока с "Има такъв народ", посочи Славов.

Следващата седмица разговорите на експертно ниво по различни въпроси продължават. 

„Има такъв народ“ и „Демократична България“ с конструктивен разговор: Имаме едни и същи цели


Иначе официалните консултации започнаха в петък, когато на среща при президента отидоха представители на всички парламентарно представени партии. От ГЕРБ-СДС отказаха да се явят на срещата, защото според тях липсва диалог.

От „Има такъв народ“ поканиха на разговори всички партии, с изключение на ГЕРБ-СДС. И обявиха, че не става въпрос за търсене на коалиция, а за общи идеи и политики.

Президентът Румен Радев пък заяви, че ще изчака с връчването на мандата за съставяне на правителство, за могат партиите да гарантират, че са постигнали резултати при преговорите.