„Шпионският скандал не ме изненада. България става все по-интересна за руските разузнавателни служби". Това заяви в студиото на NOVA бившият заместник-министър Милен Керемедчиев.

Според него причините за това са няколко.

"За последните години се вижда сериозно разместване на източното крило на НАТО  и промяна на отношението на САЩ към Турция.

Сближаването на Ердоган и Путин поставя под въпрос до колко надежден партньор е Турция. Новият държавен секретар Блинкен заяви, че държавата не е надежден партньор. Това наложи преместване на точките на контакт с руските интереси. На югоизток се преместиха от Турция в Гърция. България и Румъния поеха част от точките на съприкосновение с руските части в Черно море. Затова страната ни става все по-интересна.  Все повече активиране на руската агентура в България ще виждаме и през следващите години", коментира Керемедчиев.

По думите му на Балканите „ври и кипи”.

"Страната ни няма как да пострада. След влизането ни в НАТО България става част от щита за защита на държавите членки", поясни той. И заяви, че тепърва се очаква реакция от Кремъл.