Вероятно отстъпката от 25 стотинки ще приключи до края на месеца поради липса на предвидени средства.Това каза Светослав Бенчев от „Българска петролна и газова асоциация" по NOVA NEWS.

"От края на 2025 г. ЕК въведе търговия с квоти и емисии по отношение на транспортните горива. При въвеждане на цени като за въглищните централи, ще има сериозно поскъпване на горивата. Говорим за 70-80 стотинки за литър", разкри експертът. 

Икономист прогнозира понижение на цените на горивата

Според него в момента се купува сериозно количество на руски нефт. А биодизелът може да оскъпи дизела с няколко стотинки. Не може да се стигне до 6 лева за литър гориво. Ако петролът се задържи на сегашните нива, около 96 долара, цените би трябвало да останат на тези нива по отношение на бензина. Недостигът на дизела ще стане по-голям, което вероятно ще го оскъпи. С пропан-бутанът е възможно да се случи същото нещо", обясни той. 

По думите му са нужни средства, за да бъде вдигната отстъпката за горивата. "Тези предложения са непазарни, бензиностанциите трудно се справят, тъй като дават оборотни средства предварително, чак след това ще им се възстановят. Един лев отстъпка може да струва 4 млрд. на обект, механизмът ще блокира първите две седмици. Големите бензиностанции няма да издържат, малките дори не ги коментираме", категоричен е Бенчев. 

Целия разговор гледайте във видеото.
NOVA NEWS