Трагедията, разиграла се в село Сотиря, привлече общественото мнение в България към много сериозен социален и психологически проблем.

Заради второ посегателство над дете, искат в Сотиря постоянно полицейско присъствие

"Хората, които стават насилници, са преживявали насилие. Сексуалното насилие е акт за задоволяване на несексуални нужди, защото ако е водещ нагонът, един мъж може да намери адекватен начин, за да го удовлетвори. Когато е съпроводено с наранявания или смърт, нещата стоят по друг начин". Това каза криминалният психолог Тодор Тодоров в ефира на NOVA за хората, които най-често стават жестоки убийци и насилници.

Тийнейджър стрелял по гимназисти в Алабама

По думите му травмата на 21-годишния извършител на тежкото убийство в село Сотиря би могла с течение на времето да се преодолее. "За тази цел трябва критичност от семейството му", каза още Тодоров. По думите му подобни престъпления се извършват от „доста примитивни хора”.

Оставиха в ареста мъж, изнасилил два пъти 19-годишно момиче

Тодоров обясни, че когато има подобни случаи, не трябва да се отразяват по медиите. "Голяма част от по-примитивните хора, гледайки медии, могат постепенно да усвоят модели на поведение", заяви криминалният психолог.

Мъж преби приятелката си във Варна

Според него трябва да се въведат жестоки наказания с цел да се предотвратят такива престъпления. "Санкциите трябва да бъдат за всички, а не само за определени хора. Когато извършваш такова злодеяние, особено под влияние на алкохол, не мислиш за наказанието, а започваш да мислиш за него след това. Смъртното наказание обаче не би могло да свърши работа", заяви Тодоров.

Задържаха двама братя, извършили насилие над майка си

Криминалният психолог коментира и убийството на възрастните хора, чиито тела бяха открити в бидони край село Негован. "Мотивът за престъплението е изцяло финансов, т.е., желанието на едни хора да отнемат със сила парични средства от други хора. В последващите действия доста често липсва еуфория, защото човек може да помисли какво да направи", завърши Тодоров.
nova.bg