Екипажът на Перун отказва да напусне кораба
Екипажът на Перун отказва да напусне кораба / netinfo

Украинските моряци от екипажа на кораба Перун, който се намира в Дубай, отново са отказали да напуснат плавателния съд, за да може той да се върне в България с български екипаж, съобщиха за Дарик радио от Морска администрация.

Дарик научи, че екипажът е заявил че ще слезе от кораба едва, след като му бъдат изплатени забавените заплати в размер на близо 300 хиляди долара.

Фирмата наемател на кораба "Перун" българската Интернет -Агенция дължи на екипажа на плавателния съд възнаграждение за няколко месеца. Договорът за чартър с Българската Морска администрация пък беше развален преди време, след като от Интернет – Агенция не са платили вноските по наема на плавателния съд. За да отплава Перун в посока България обаче е нужно украинският екипаж да слезе от кораба и да бъде заменен от български моряци наети за целта от Морска Администрация.

За момента влекачът е зареден с достатъчно провизии, а утре се очаква да му бъде доставено и гориво. Украинските моряци отказват да слязат от борда на Перун и по този начин възпрепятстват отплаването му от Дубай. Не е изключено българската страна да поиска помощ от полицията в емирството за разрешаване на проблема.

Перун  беше преотдаден на беърбоут чартър през март 2007 г. за срок от 12 месеца. Тогава подписването на договора, който беше втори пореден, беше определено като скандално, тъй като България на практика остана без спасителен кораб. В същото време като мотив за чартирането на кораба беше посочено, че докато е базиран на Морска гара Варна, плавателният съд трупа твърде много разходи.