/ МС
Първото плащане в размер от 2,7 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост получи одобрение от Европейската комисия. Това съобщи на извънреден брифинг вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Служебният кабинет е получил информация от ЕК, че е финализирала и дала одобрението си за положителната предварителна оценка на първото плащане на българския План за възстановяване и устойчивост. Средствата са безвъзмездни и са по Механизма за възстановяване и устойчивост.

Вече могат да спрат спекулациите, че никога няма да получим пари по Плана, че сме се забавили фатално или че не се справяме, посочи Пеканов и добави, че има страни, на които им е отнело доста повече време, за да получат положителна оценка за плащане.

Пеканов отбеляза, че това е успех за страната ни и че този успех трябва да послужи като мотивация да се работи още по-усилено.

Всички страни в ЕС трябва да одобрят и след няколко седмици парите ще бъдат преведени на България. Тези средства ще се използват за инвестиционните проекти, заложени в Плана.

Според Пеканов, второто плащане е може би най-трудното плащане по целия План, то включва 66 етапа, а 22 от тях изискват законодателни промени.

Българският план за възстановяване и устойчивост е на стойност 12 млрд. лв. и има 12 компонента, много реформи и инвестиционни проекти, припомни той.



На 31 август България представи на ЕК искане за плащане въз основа на постигането на 22 ключови етапа и цели, посочени в решение на Съвета на ЕС за първата вноска. Етапите обхващат реформи и инвестиции в областта на образованието, интелигентното производство, неутралността по отношение на замърсяването на околната среда, цифровата свързаност, устойчивия транспорт и пътната безопасност, правосъдието, борбата с прането на пари, социалното приобщаване, здравеопазването и системата за одит и контрол, свързана с МВУ, се посочва в съобщението на ЕК, предаде бта.

С искането си българските власти предоставиха подробни и изчерпателни данни, доказващи изпълнението на поставените цели, се отбелязва в съобщението. Комисията уточнява, че е направила задълбочена оценка, преди да даде предварително одобрение на искането за плащане.

Планът на България ще бъде подкрепен безвъзмездно с общо 5,7 милиарда евро. Плащанията се основават на резултатите и зависят от изпълнението от държавите в ЕС на инвестициите и реформите, очертани в плановете им за възстановяване и устойчивост, пояснява ЕК.

Мнението на комисията е изпратено на Икономическия и финансов комитет (ИФК) с искане за становище. ИФК трябва да представи становището в срок до четири седмици и след това то ще бъде взето предвид в оценката на ЕК. Впоследствие комисията ще приеме окончателното решение за отпускане на средствата и тогава сумите ще може да бъдат платени на България.

Комисията ще направи оценка на следващите искания за плащане от България въз основа на изпълнението на набелязаните етапи и цели, като отрази напредъка по изпълнението на инвестициите и реформите.