Един задържан за палежи и нови три опожарени коли на охраняем паркинг в София
Един задържан за палежи и нови три опожарени коли на охраняем паркинг в София / БГНЕС, Sofia Photo Agency, архив - Юлиана Николова
Старши комисар Валери Йорданов
48074
Старши комисар Валери Йорданов
  • Старши комисар Валери Йорданов

Три коли са били опожарени на 13 декември вечерта в Студентски град, съобщи за Дарик директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов. Возилата са пламнали на охраняем паркинг на метри от Зимния дворец, а сигналът е получен в полицията в 19:35 часа. Общо само за последните 24 часа в столицата са изгорели 8 автомобила.

Междувременно от МВР съобщиха, че са задържали 33-годишния Владислав Николов-Куката, заподозрян за съпричастност към палежи на коли в София. От МВР уточняват, че Николов има съпричастност в палеж в ж.к. "Западен парк" в нощта на 11 срещу 12 декември. Арестуваният е криминално проявен. Той има регистрации за кражби, шофиране в нетрезво състояние и разпространение на наркотици. Мъжът има и условна присъда за кражба. Издирват се негови съучастници.

Това, че е задържан един човек, не означава, че са разкрити извършителите на палежите от последните два месеца, коментира за Дарик Валери Йорданов: „Този инцидент не ме изненадва. Това, че сме задържали един човек, не значи, че сме разкрили всичките случаи. Разбира се, задържаният и негови съучастници, ако успеем да стигнем до тях, е възможно да стоят зад част от палежите, но не зад всичките".

По думите на комисар Йорданов въпреки ранния час, няма очевидци на инцидента в Студентски град.

„Потвърждава се версията, че подпалвачът не е един, а има и други хора или групи, които се занимават с този

Един задържан за палежи и нови три опожарени коли на охраняем паркинг в София
netinfo
вид престъпления. Продължаваме да работим по другите сигнали, които се получават. Няма да се откажем. Това е ответна реакция на хора, които са склонни към този вид престъпления и ако търсят предизвикателство, просто са попаднали на точното място", категоричен бе директорът на СДВР.

Йорданов добави, че Владислав Николов, който е с мярка за неотклонение „задържане под стража" за 72 час, все още не дава показания, които да послужат на разследването.

Два месеца след първия случай на опожарени коли в София, още пет автомобила изгоряха в нощта на 12 срещу 13 декември, три от които в непосредствена близост до сградата на СДВР. С това общият брой на опожарените автомобили достига 36.

Тридесет минути след полунощ в полицията постъпва сигнал за горящи коли пред блок 228 в столичния квартал „Люлин". Там само преди седмица изгоряха две леки коли и бус. Последните пострадали автомобили са „Пежо" и „Мазда". С това обаче палежите не приключват. От друг сигнал, подаден около 2 часа през нощта, полицията разбира за нови три запалени коли - „Волво", „Пежо" и „Сеат", в центъра на София, недалеч от сградата на СДВР, на ул. „Добруджански край".

С последните два случая от началото на седмицата се увеличават и версиите, по които полицията работи. След като се оказа, че най-вероятно извършителите не са собственици на платени паркинги, застрахователи или пиромани, новата версия е „заразна мода" между отделните квартали в София.

Един задържан за палежи и нови три опожарени коли на охраняем паркинг в София
netinfo