Джевдет Чакъров
Джевдет Чакъров / Георги Димитров, DarikNews.bg
Съществува договор за наем, който урежда ползването на имота в кв. „Бояна“, заяви председателят на ДПС Джевдет Чакъров. Той пристигна при събралите се поддръжници на почетния председател на партията Ахмед Доган в столичния квартал.

Получени са два сигнала на 112, че сигурността на Доган е застрашена

По думите му договорът е сключен между Ахмед Доган от една страна и от друга - с фирмата, която управлява имота.

Джевдет Чакъров
Георги Димитров, DarikNews.bg

Джевдет Чакъров посочи, че ще бъде спазвано върховенството на закона и договорът за наем ще бъде подаден до съответните институции. Тук сме да подкрепим Ахмед Доган, ДПС и каузата на ДПС, каза Чакъров и допълни, че се очаква както в София, така и пред имота в „Росенец“ да дойдат още симпатизанти.

Симпатизанти на Доган прекараха нощта пред резиденцията в „Бояна” (СНИМКИ)

Междувременно народният представител от ДПС (без Пеевски и група) Тимур Халилов заяви, че Ахмед Доган не е бил предупреждаван, че ще бъде изгонен от дома си. Той обясни още, че не е имало разговор с почетния председател на ДПС по темата от снощи, когато привържениците на партията се събраха в София и в Бургас.

ДПС Бояна
Георги Димитров, DarikNews.bg

"Всички хора, които са събрани тук, са се събрали, за да защитят личното имущество на д-р Доган и да възпрепятстваме всякакви опити за посегателство върху неговото имущество", каза още Халилов. Той допълни, че очакват сигнала, който са подали вчера, да получи някакъв резултат. "Няколко часа след като подадохме сигнала дойдоха екипи на органите, но след като престояха час и половина вътре, ние не получихме никаква информация за това какво всъщност се случва вътре и все още оставаме в недоумение кой е вътре, по какви причини, с какво е влезнал, дали е изнесъл нещо. Всичките ни опити да получим адекватна информация останаха безуспешни", каза още той.

Собственикът на резиденциите в Росенец и „Бояна“ призова Доган да ги напусне

Халилов допълни, че по неофициална информация лицата, които са влезли в имота в Бояна и са извели работещите там от години хора, са от охранителна фирма. Недоумяваме как може представители на охранителна фирма да изведат отвътре служители, които работят от 20 години на това място и да не можем да получим информация от легитимен орган за това какво се случва вътре, каза още Тимур Халилов.

ДПС Бояна
Георги Димитров, DarikNews.bg

Той обясни, че поддръжниците на Ахмед Доган нямат достоверна информация, че именно Виктор Папазов, който пусна съобщението, че имотите в Бояна и в Росенец са негови и Доган трябва да ги напусне незабавно, е направил това, тъй като не разполагат с необходимите документи.

По думите на заместник-председателя на ДПС и евродепутат Илхан Кючюк хората от партията са притеснени и са готови да сезират международната общност и компетентните органи. Той направи паралел между случващото се в Бояна и в централата на ДПС на бул. "Александър Стамболийски" 45 А, когато се оказа, че от кабинета на почетния председател Ахмед Доган са изнесени всички документи. Някой ще понесе ли отговорност за вещите и документите, които са изгубени от централата, попита Кючюк.

ДПС е правова партия, няма да позволи на никого да потъпква законите в България, допълни той. Ако има основание за самоуправство, трябва да се приложи цялата строгост на закона, каза той.

Илхан Кючюк допъли още, че поддръжниците на Ахмед Доган ще останат пред имота му толкова, колкото трябва, ще протестират там, където трябва и ще сезират когото трябва.

МВР се е отзовало на два сигнала от адреси в столичния квартал Бояна и от парк Росенец. Това съобщиха от ведомството днес. На място е извършена проверка, която е установила, че става въпрос за гражданско-правен спор, към който МВР няма отношение. Материалите от проверката ще бъдат предадени на прокуратурата, уточниха от министерството.

Припомняме, че собственикът на фирмите, които притежават резиденциите в Росенец и столичния квартал „Бояна“– Данаил Папазов, призова Ахмед Доган да ги напусне. По думите му почетният председател на ДПС пребивава в Росенец без основание. Това пише самият Данаил Папазов в писмо, изпратено до медиите на 29 август.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Димитър Абрашев/БТА