/ Thinkstock/Getty Images
Джендър образованието няма да влиза в училищата! Дали?
96037
Джендър образованието няма да влиза в училищата! Дали?
  • Джендър образованието няма да влиза в училищата! Дали?
Конкурс на тема "Училище без насилие и стереотипи, определени от пола" провежда фондация "Джендър образование, изследвания и технологии". Това ставало със съдействието на образователното ведомство, въпреки уверенията на ресорния министър Красимир Вълчев, че джендър образованието няма да влиза в училищата.
 
Конкурсът се провежда за петата година, въз основа на анкета, изпратена до училищата от регионалните управления на образованието. Какви са въпросите в нея обаче не може да се види, защото е свалена от интернет. Свалено е и писмото, с което тя е изпратена до училищата.
 
Светият синод: Истанбулската конвенция отваря вратите към морален разпад

От Министерството на образованието и науката заявиха пред БНТ, че анкетата целяла само да се провери има ли равнопоставеност между момчетата и момичетата и дали училището работи за приобщаваща политика.
 
Според изпълнителния директор на фондацията Живка Маринова със или без съдействието на министерството обаче,конкурсът ще се проведе. Пред БНТ тя обясни, че понятието "джендър" означава равнопоставеност.
 
Жените не са това, което бяха. Мъжете също

"Със или без министерството ние този конкурс ще го проведем. Понятието "джендър" означава равнопоставеност. Това, което ние влагаме в конкурса - училище без стереотипи определени от хора, това означава, че децата трябва да се чувстват еднакво третирани, както момчетата, така и момичетата. Това са стереотипи, делени от пола, не става въпрос за нищо друго", обясни Маринова.
 
У нас скочиха срещу Истанбулската конвенция, в нея бил записан „неутрален пол“

Джендър образование в училищата няма и няма да има, заяви министър Вълчев. По думите му, няма да се променят и учебните програми, независимо от това дали Истанбулската конвенция бъде приета или те. Той беше един от министрите, който гласува против нея по време на правителственото заседание.