Деница Сачева
Деница Сачева / БГНЕС
Тя ще е в размер на 160 милиона лева
Държавата ще отвори мярка за справяне с безработицата в размер на 160 милиона лева. Това заяви социалният министър Деница Сачева по време на извънредното заседание на кабинета. Целта на мярката е да намали безработицата – към днешна дата 290 хиляди души са безработни.

"Мярката е по ОП „Развитие на човешките ресурси“. По нея ще бъдат наети лица, на които ще се изплаща минимална работна заплата, плюс осигуровки", уточни тя.

Борисов: Връщаме 201 милиона лева на клиентите на топлофикациите

До момента са изплатени 73 млн. лева за 170 хиляди души. "Нашите очаквания са, че ще има нарастване на заявленията до края на този период, който ще действа до 30 юни. От 1 юли ще влезе в сила нов дизайн на мярката, с който ще могат повече сектори да кандитстват", заяви Сачева.

Социалният министър напомни, че преди началото на извънредното положение незаетите лица в страната са били 200 000 и добави, че броят им в момента се е увеличил с 90 0000.

Сачева: Очакваме 200 000 души да запазят работата си чрез мярката 60/40 (ВИДЕО)


На заседанието премиерът Борисов ѝ разпореди да се срещне със собственици на фитнес зали, тъй като те бяха затворени от началото на извънредното положение до 18 май.

Сачева обяви още, че се работи по закон за жестомимичния език, в който ще бъде заложено изискването на задължителен жестомимичен превод в ефира на телевизиите.