Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
От тях 60 млн. лева ще бъдат за "Топлофикация София"
След като България и Русия договориха с 42% по-ниска цена на газа, 201 милиона лева ще бъдат върнати обратно на топлофикациите,  52 млн. за химическата промишленост и 16 млн. за стъкларската промишленост, а 22 млн. ще бъдат върнати на газоразпределителните дружества. От тази сума 60 млн. се връщат в „Топлофикация София“. Това заяви премиерът Борисов на извънредно заседание на Министерския съвет относно това как ще бъдат върнати сумите, които "Булгаргаз" трябва да възстанови на своите клиенти.

„Проведохме трудни, няколкомесечни, успешни преговори. Няма повече кранчета, кранове и посредници по тръбите за газ към България“. Затова цената на газа към днешна дата е с 53% по-ниска. От 31 март спрямо 1 юни е 53% намаление на цената, уточни премиерът.

Петкова: До месец клиентите трябва да видят във фактурите си намалението на парното

"Очаквам утре хубава карикатура, защото стотиците милиони се връщат при българските граждани", заяви Борисов.

"Помните как при предишните управляващи буквално беше открадната КТБ", посочи премиерът. Той заяви, че преди няколко дни са завършени тежките дела, които са се водили във Великобритания за БТК. "С огромни усилия от БТК успяхме да върнем 125 млн. евро". Към момента в масата на несъстоятелността са 1 млрд. 250 млн. лева са върнати на вложителите. Става дума за сумата, с която през 2012 г. банката, с мажоритарен собственик Цветан Василев, е финансирала придобиването на контролен пакет акции от капитала на БТК по сметка на КТБ.