По думите на енергийния министър създаването на държавна петролна кампания ще гарантира реална цена на горивата
201 милиона лева ще бъдат върнати на клиентите на топлофикационните и газоразпределителните дружества вследствие на намаляването на цената на газа. Това каза в ефира на NOVA министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя уточни, че хората плащат парното на цена от 93 лв., докато за следващия регулаторен период то ще струва 89 лв., което ознаава намаление в сметките на годишна база с 14%.

Ден по-рано премиерът съобщи, че заради връщането на предплатените пари правителството ще проведе извънредно заседание в понеделник.


„В момента, в който „Булгаргаз“ възстанови средствата в брой на своите клиенти – топлофикационните и газоразпределителните дружества. Съгласно закона, в 30-дневен срок те трябва да направят своите преизчисления и във фактурите на клиентите им много ясно да обозначат, както съответния период, така и съответното намаление. За абонатите, които заплащат сметката си на месечна база, с първата възможна фактура ще бъде направено приспадане на дължимите суми. Ако сумата е по-голяма, то приспадането ще продължи до изчерпване на размера на намалението. А тези, които плащат на годишна база, ще бъде направено изравняване чрез изравнителна сметка. Там те ще могат да видят сумата, която ще им бъде приспадната от сметките", обясни тя.

"Топлофикация София" EАД изпълнява издадената й от КЕВР лицензия за пренос на топлинна енергия

Енергийният министър уточни, че с промените на Закона за енергетиката няма да поскъпнат токът, топлата вода и парното.  Според нея мерките, които са взети в навечерието на пандемията от коронавируса са били навременни и адекватни. "26% от клиентите на електроразпределителните дружества се възползваха от възможността и си платиха сметките в удължения срок", каза тя.

По думите ѝ създаването на държавна петролна компания ще гарантира реални цени на горивата. Ако законът бъде приет мрежата от държавни бензиностанции ще бъде изградена до 2 години. Тя ще има 100 обекта.
NOVA