Държавата отказва помощ на над 4000 домакинства след земетресението в Перник
Държавата отказва помощ на над 4000 домакинства след земетресението в Перник / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

4403 домакинства, пострадали от силното земетресение през месец май миналата година в Перник, няма да получат помощ от междуведомствената комисия, съобщи кметът Росица Янакиева.

Комисията за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет е направила отказите с мотив, че не е налично конструктивно нарушение на сградите.

На заседанието на комисията са присъствали вицепремиерът Цветан Цветанов, в качеството му на председател на комисията, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, както и областният управител на Перник Иво Петров.

Сред отхвърлените молби има и такива за укрепване на цели блокове. Общинската управа на Перник ще настоява за преразглеждане на молбите, каза кметът Янакиева.

На заседанието, на община Перник комисията е отпуснала 10 270 678 лв. за възстановителни работи.

106 423 лв. са за ремонт на детска градина и училище в село Драгичево, както и за четири училища в Перник.

С 1 599 360 лв. пък ще бъдат вложени в ремонтите на две детски градини - "Родолюбче" в Перник и "Валентина Терешкова" в Батановци.

Останалите пари са укрепителни дейности по домовете на 2963 домакинства в общината. Най-голямото обезщетение било за 10 000 лева, каза кметът. До края на деня, общинската администрация ще информира с писма гражданите, които имат одобрение за помощ.

Списъците на домакинствата с откази ще се публикуват на сайта на общината, на общинската сграда, както и по всички кметства, където има хора с отказани помощи.