Държавата няма да носи отговорност за екощети от приватизация
Държавата няма да носи отговорност за екощети от приватизация / снимкa: Sofia Photo Agency
Държавата вече няма да носи отговорност за нанесените щети върху околната среда от минали действия или бездействия при приватизация, предвиждат промени в Закона за опазване на околната среда, внесени от Министерския съвет и обсъдени днес от парламента. Отговорността за екощетите ще се носи от новия собственик.

В проекта се уточнява, че отговорността за нанесените щети върху околната среда ще е за сметка на съответните приватизирани дружества или за сметка на собствениците на обособени части. Възстановяването на околната среда също е за сметка на новия собственик.

Досегашният текст в Закона за опазване на околната среда предвиждаше при приватизация след 1 февруари 1999 година от чуждестранни или български физически и юридически лица държавата да отговаря за последствията за околната среда.

Парламентът обсъди и законопроекта за промени в Закона за опазване на околната среда, внесен от депутати от ДСБ. Той предвижда планът и отчетът за управление на публичните средства за екология да се публикуват в сайта на МОСВ, както и взетите решения до 10 дни след утвърждаването им.

Според вносителите от ДСБ това е антикорупционна мярка за отчет на обществени пари. Според заместник-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев обаче нямало нужда да се качва в интернет информацията, защото тя не интересувала широк кръг от хора, например, канализацията на дадена улица.

"Налице е желание на това министерството да крие информация, даже в министерството на Емел Етем всички изразходвани средства са публикувани на интернет-страницата им", репликира Атанас Атанасов от ДСБ.