/ БГНЕС
До края на следващата седмица ще бъдат готови промените в закона за енергетиката, с които производителите на ток с мощност над 5 мегавата ще могат да продават на свободния пазар и това ще увеличи многократно броя на участниците на пазара. Това съобщи председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев след поредната среща с представителите на работодателските организации във връзка с поскъпването на електроенергията за промишлени нужди. От бизнеса обявиха, че след предприетите мерки се наблюдава промяна в поведението на търговците на свободния пазар - ако преди два месеца офертите към малките предприятия са били за цена от 90 до 125 лева за мегаватчас, сега вече цената варира от 83 до 100 лева. Работодателските организации отмениха насрочения за 28 февруари протест, но обявиха, че запазват протестна готовност.
 
Държавата и бизнесът работят по 11 мерки, свързани с либерализирането на пазара на електроенергия и избягване на шоковото поскъпване на цената на промишления ток, стана ясно след днешната среща. От бизнеса споделиха удовлетворението си от предстоящите промени в закона за енергетиката, с които участниците на свободния пазар на ток ще се увеличат от трима на деветдесет. Това означава допълнително количество електроенергия на свободния пазар, обясни Камен Колев от Българската стопанска камара:
 
„В същото време на свободния пазар ще се появят и нови потребители. Това са преносното дружество, електроразпределителните дружества, които ще консумират приблизително същите количества. Така че се получава точно едно съвпадение на тези количества и това е световната практика“, каза Колев.
 
Васил Велев от АИКБ обяви, че работодателите запазват готовността си за протести:
 
„Правих аналогия в прогнози за времето. Ако досега беше оранжева степен на готовност, сега преминаваме в жълта. Не сме снели напълно готовността, не сме напълно спокойни, но се движим в много добро темпо и правилната посока“, поясни Велев.
 
Следващата сряда ще се проведе нова среща между бизнеса и управляващите, за да се отчете напредъка по мерките.