Държавата дължи 10 млн. лева обезщетение на застрахователната компания на Петров
Държавата дължи 10 млн. лева обезщетение на застрахователната компания на Петров / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Държавата дължи 10 млн. лева обезщетение на застрахователната компания на Петров
70970
Държавата дължи 10 млн. лева обезщетение на застрахователната компания на Петров
  • Държавата дължи 10 млн. лева обезщетение на застрахователната компания на Петров

Над 10 млн. лева обезщетение трябва да плати държавата на застрахователната компания „Лев Инс”, основана от Алексей Петров, съобщи бТВ. Преди четири години дружеството осъди държавата заради отказан лиценз и пропуснати ползи.

Случаят е от 1998 г., когато застрахователната компания на Петров не получава лиценз по настояване на тогавашният министър на вътрешните работи Богомил Бонев. Пред бТВ Бонев заяви, че причината за забавения лиценз е в самата „Лев Инс”, която не сложила документите си в ред.

През 2004 г. компанията завежда дело за пропуснати ползи, а през 2010 г. Върховният касационен съд се произнася с осъдителна присъда за държавата. По същото време МВР провежда и шумната акция „Октопод”, в която бяха обискирани офисите на Алексей Петров.

Няма отговор на въпроса защо в продължение на три години Министерския съвет не е изпълнил решението на съда да се изплати обезщетението на компанията.

За бТВ Томислав Дончев от ГЕРБ коментира, че са му необходими няколко дни, за да провери каква е причината кабинетът да не изплати дължимата сума от над 9 млн. лева.

Пред Дарик Алексей Петров заяви: „Нямам отношение по конкретното дело, но някой навремето явно е решил, че има много общо, с което е нанесъл щети на държавата и данъкоплатеца”

Заради забавеното обезщетение сега данъкоплатецът ще плати отгоре още 1 млн. лева от лихви.