/ БГНЕС
Движението по Севeрната дъга на Околовръстния път остава без задължителни вентки за живеещите в столицата. За Северната тангента обаче все още се водят преговори. Това стана ясно след среща на представители на Агенция „Пътна инфраструктура” и Столичната община. Причината за напрегнатите разговори се оказа решение на правителството от вчера, с което се изменя статута на Северната скоростна тангента, която става част от бъдещата магистрала "Европа". От АПИ настояват софиянци да заплащат винетни такси, ако използват скоростната тангента за придвижване между крайните софийски квартали. В момента тя е удобен маршрут за връзка между 4 квартала на града и около 20 села в покрайнините му.
 
Напрежението след последното правителствено заседание за тази година възникна заради променения статут на пътя, разположен край северните покрайнини на София и свързва 4 магистрали - „Тракия“, „Хемус“, „Люлин“ и „Калотина“.

По Северната скоростна тангента - с винетка или не?
 
В интервю за Дарик шефът на Пътната агенция Светослав Глосов беше категоричен за позицията на АПИ по отношение на винетките за Северната скоростна тангента:
 
„Това е част от републиканска мрежа, която би следвало да бъде таксувана. За живущите в отделните квартали има достатъчно общинска пътна мрежа, която не е платена и могат да се движат. Ако искат да минават по тази част от пътната мрежа, е нормално да има винетен стикер“, каза Глосов.
 
След срещата консенсус между АПИ и общината не беше постигнат. Решението на проблема ще се търси още в първите дни на новата година, каза пред медиите директорът на Националното ТОЛ управление Антон Антонов.

Пътят Калотина - София се превръща в магистрала „Европа“
 
Според зам.-кметът на София Дончо Барбалов пък от винетни такси би следвало да бъдат освободени само колите със софийска регистрация:
 
„Няма как от всички да се освободи. Ако автомобилът тръгне от територията на Столична община, идеята е да пътува по северната част на Околовръстния път, без да има нужда от винетка. Естествено, ако колата не е от Столична община, за да стигне дотук, той трябва да е закупил вече винетка. Така или иначе колите, които не са от територията на общината, за да стигнат до общината, трябва винетка. Както и колите от Столична община, които пътуват извън територията на общината, съответно трябва да купят винетки. Законът е ясен“, каза Барбалов.
 
От Столичната община и Пътната агенция се съгласиха, че проблем има и освен в София се очаква той да възникне и на други места в страната.