Румен Радев НСО
Румен Радев НСО / президенство
От НСО уточняват, че не е била дългоцевна стрелба, а за тренировката се използвали пистолети
Двама служители на Националната служба за охрана (НСО) са били леко ранени по време на практически занятия на 10 юни, съобщиха от службата в отговор на медийни запитвания.

Инцидентът е станал по време на стрелкова подготовка на стрелбищен полигон „Столник“- МВР, а занятията са провеждани с картечен пистолет и с полуавтоматични пистолети. Осколки от обвивката на куршуми, след рикошет, нараняват леко двама служители на НСО, става ясно от съобщението.

Те са получили повърхностни рани, които са обработени на място. Един от служителите е изпратен за преглед в болнично заведение, където му е направена лека операция в областта на дясно коляно. Състоянието му е добро, допълват от НСО.

След катастрофата с кола на НСО: Главчев разпореди проверка на асфалтирана част от път
 
Със заповед на началника на Националната служба за охрана е възложена вътрешна проверка по случая. Към днешна дата с друга заповед учебните занятия са прекратени.   


Цялата документация по възложената проверка ще бъде предоставена по компетентност на Военно-окръжна прокуратура-София, допълват от НСО.

Занятията се осъществени след провеждане на задължителен инструктаж на служителите и при пълно спазване на Правилата за безопасност, като след инцидента работната дистанция на стрелбата е увеличена от 17 м (при изисквана минимална дистанция от 7 м) на 25 метра, допълват от Националната служба за охрана.

От НСО подчертават, че при условия, близки до реалните, сходни упражнения от същата дистанция, със същите образци оръжия и по същите метални мишени на полигона са провеждани ежегодно и в предходни години подобни инциденти не са констатирани.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС, Йоана Димитрова/БТА