/ / iStock/Getty Images
Пробите за заболяването Легионерска болест в Слънчев бряг са отрицателни, твърдят от Здравното министерство
43-годишен британец почина от легионерска болест – инфекция, причинена от тежка форма на пневмония, след завръщането си от почивка в „Слънчев бряг”, съобщава в. „Мирър”. 
Джон Коуън е нощувал в тризвезден хотел в курортния град. По време на почивката проявил симптоми на грип, които обаче продължили да се засилват и след завръщането му в град Хамилтън, където живеел. Коуън продължил да се чувствал зле няколко дни след прибирането си. Болестта прогресирала и получил пристъп, което наложило да посети личния си лекар. Той бил незабавно приет в болница, където е диагностициран. Коуън починал на 19 юни - една седмица след завръщането си при септичен шок. Семейството на Коуън обяви, че той е заболял по време на престоя си в българския хотел и ще съди туроператорската фирма. Няколко дни по-късно от същата болест умира и втори британец, почивал в същия хотел на „Слънчев бряг”. Това е 75-годишният Браян Тейлър. Подобно на Коуън, завръщайки се от почивката си, Тейлър проявил грипоподобни симптоми. Влошавайки се, бил приет в интензивно отделение в град Халифакс на 21 юни, където починал на 17 юли, посочва NOVA.
 
Твърди се, че още четирима души са се разболели по време на престоя си в хотела. Тестове на водата обаче показали, че тя е годна за пиене и не е причина за заболяванията.
 
От Министерството на здравеопазването коментираха случая. От ведомството обръщат внимание, че хотелите в курортен комплекс „Слънчев бряг“ ежегодно подлежат на планов и извънпланов (по сигнали) контрол от РЗИ – Бургас, в това число и контрол за наличие на легионели. Освен това пробите, взети от конкретния хотел в „Слънчев бряг“ преди началото на летния туристически сезон 2019, са отрицателни.
 
От Министерството на туризма съобщиха, че се самосезират по медийни публикации и ще бъде извършена обстойна проверка по случая. Тя е назначена от министъра Николина Ангелкова и ще установи при какви условия британските туристи са пребивавали там. Проверката ще бъде направена съвместно с другите компетентни институции.
 
Ето и целия текст на становището на Министерство на здравеопазването:
 
"Във връзка със съмненията за заразяване с инфекциозното заболяване Легионерска болест/Легионелоза на двама граждани на Великобритания, Министерството на здравеопазването информира:
 
Ежегодно в Европа се регистрират по около 10 000 случая, като водещи страни по брой заболявания са Франция, Германия, Италия и Испания.
 
Заболяването засяга преди всичко хора в напреднала възраст, пушачи, с хронични белодробни болести, с компрометирана имунна система и/или с хронични заболявания.
 
Основните начини за заразяване са чрез инхалиране на легионелите с водни капчици от душови уредби, охладителни кули, декоративни фонтани, системи за охлаждане чрез водна мъгла и др.
 
Заболяването най-често предизвиква тежки пневмонии, като смъртността достига до 10 %. При диагностициране в начална фаза заболяването се лекува ефективно с антибиотични препарати.
 
Предпазните мерки включват поддържане на добра хигиена на водопроводни и душови инсталации, климатици с водна циркулация и други водни съоръжения. За целта се използва механично почистване, химични средства, дезинфекция с гореща вода (“термален“ шок). Всички тези мерки ежегодно се предписват от органите на общественото здраве и изпълнението им се проверява от здравните инспектори на РЗИ.
 
По отношение на конкретните случаи със съмнения за заразяване с инфекциозното заболяване Легионерска болест/Легионелоза, МЗ обръща внимание, че хотелите в Курортен комплекс „Слънчев бряг“ ежегодно подлежат на планов и извънпланов (по сигнали) контрол от РЗИ – Бургас, в това число и контрол за наличие на легионели.
 
Пробите, взети от конкретния хотел в Курортен комплекс „Слънчев бряг“ преди началото на летния туристически сезон 2019, са отрицателни.
 
В случай на съмнение за Легионерска болест на територията на страната, Регионалните здравни инспекции издават предписания с конкретни противоепидемични мерки (в това число да се извършва механично почистване на съоръженията и водоснабдителните системи и климатичните инсталации; да се извършва дезинфекция чрез хиперхлориране; да се провежда дезинфекция чрез „термален“ шок – с повишена температура на водата 70-80 градуса С; перманентно да се поддържат високи стойности на топлата вода и т. н.)
 
Съгласно правилата на работа на Европейската система за надзор на Легионерската болест (ELDSnet), в която България членува, цялата информация по отношение на заболелите лица, както и резултатите от проведените изследвания на хора и среда, са конфиденциални".
nova.bg