Два пъти е завишена запрашеността на въздуха след пожара в Цалапица
Два пъти е завишена запрашеността на въздуха след пожара в Цалапица / DarikNews

Концентрацията на фини прахови частици във въздуха над Пловдив е завишена 1,94 пъти спрямо средноденонощната норма заради пожара на сметището край Цалапица. Праговите стойности на озона са превишени с 1,01 път в следобедните часове, съобщиха от Районната инспекция по околната среда и водите, позовавайки се на замервания на автоматичната измервателна станция в центъра на града. Екоекспертите окачествяват двукратното увеличение на запрашеността като слабо и подчертават, че останалите замърсители, наблюдавани на територията на Пловдив и Оризаре, са в норма. Те са категорични, че няма опасност за здравето на пловдивчани и жителите на селищата край горящото депо, макар че и тази сутрин вятърът духаше от запад и носеше облаците пушек към Пловдив.

Пламъците, които сутринта горяха на два фронта, са почти потушени от петте противопожарни автомобила. 12 самосвала и фадроми започват повторно засипване на тлеещите в дълбочина боклуци с пръст и пясък, за да спре достъпът на въздух и да се предотврати поредно разгаряне на огъня.

Управителят на депото увери, че няма нужда да се търсят алтернативни площадки за временно складиране на битовите отпадъци на Пловдив, както разпореди кметът Славчо Атанасов. „Сутринта бяхме спрели комуналните коли за 2 часа, тъй като имаше опасност от инциденти при разтоварването заради намалената от дима видимост на площадката в сметището”, обясни Тодоров.

Кметът на Пловдив, който също като главния еколог и оператора на сметището смята, че пожарът е умишлен, отправи послание към неизвестните му автори: Приемете мъжката ми дума, че няма да приема при никакви условия и под никакъв натиск нови бали в Цалапица. Аз боклук на София няма да взема.

Други новини от Пловдив