/ ThinkStock/Getty Images
Два български филма ще имат световна премиера на София Филм Фест
100555
Два български филма ще имат световна премиера на София Филм Фест
  • Два български филма ще имат световна премиера на София Филм Фест
Полският режисьор Павел Павликовски лично ще представи последния си филм „Студена война“ в рамките на 23-тия международен София филм фест (СФФ). Творбата му получи три номинации за „Оскар“ – за чуждоезичен филм, операторско майсторство и режисура. Сред гостите на фестивала ще е и руската рок легенда Стас Намин от група „Цветы“. Над 150 пълнометражни и 20 късометражни филма ще бъдат показани по време на София филм фест, който ще се проведе от 7 до 28 март.

По традиция и тази година преди началото на СФФ ще има богата предварителна програма. Тя ще започне с премиера на документалния филм „Чувство за непоносимост“, посветен на писателя Георги Марков, обяви директорът на СФФ Стефан Китанов.

„Това ще се случи на 27 февруари в Дома на киното. Много близо до деня, в който се чества рождението на писателя Георги Марков. На 7 март е самото откриване и фестивалът ще тече основно в София. Традиционно през месец март прожекции ще има на нашите специални издания в Бургас, Пловдив и Варна“, обясни Китанов.

За първи път фестивалът ще се открие с документален, а не с игрален филм. Заглавието е „Да ходиш по вода“, на Андрей Паунов. Той е посветен на проекта на Кристо „Плаващите кейове“. Сред 12-те филма, които ще участват в конкурса за голямата награда има два български – „Прасето“ на Драгомир Шолев и „Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов, както и една съвместна продукция на България, Турция и Германия.

Рок музикантът Кирил Маричков ще получи Наградата на София за принос към изкуството, ще бъде показан и филмът „Щурците – 20 години по-късно“.