Дунав не застрашава засега хората и инфраструктурата в Силистренско
Дунав не застрашава засега хората и инфраструктурата в Силистренско / снимка: DarikNews.bg, Светлана Петрова
Дунав не застрашава засега хората и инфраструктурата в Силистренско
63289
Дунав не застрашава засега хората и инфраструктурата в Силистренско
  • Дунав не застрашава засега хората и инфраструктурата в Силистренско

На този етап река Дунав не застрашава живота и здравето на хората в Силистренско, няма опасност и за инфраструктурата на селищата по крайбрежието на реката. Това стана ясно по време на заседанието на областния щаб за защита от бедствия, свикан от областния управител на Силистра Николай Димов.

Повод за превантивната среща на институциите днес даде нивото на река Дунав, което премина седемте метра при Силистра и е само на 68 см от критичната кота за региона. Тревогата дойде и с очакваното ново изпускане на водни количества от хидровъзела „Железни врата".

Високи подпочвени води са избили в землищата на крайречните селища в общините Тутракан, Главиница, Ситово и Силистра. Опасност от наводняване има в селата Старо село и Нова черна, Долно Ряхово и Малък Преславец, Гарван, Попина и Айдемирската низина. Но няма риск за населението, обобщи областният управител Николай Димов.

От „Напоителни системи" заявиха, че три от шестте им съоръжения работят с 80 на сто от капацитета си, а айдемирската отводнителна станция е оставена в резерв. Две от помпените инсталации са извън строя от години. „В Попина не функционира помпената станция. Има проблеми с одобряването на проекта, защото нещата от някои институции бяха спънати", алармира главният инженер на предприятието Илиян Димов. Той допълни, че ежедневно се обхождат участъците от 37-километровата дига, където има опасност от протичане заради гризачи и непочистена растителност.

„Пожарна безопасност и защита на населението" разполага с 45 000 чувала за надграждане на дигите и мобилни помпи за отводняване на избени помещения в жилищни сгради. Най-вероятно ще се наложи спешна дератизация заради опасността от нашествие на плъхове и хлебарки при високи отходни води, както бе при наводнението през 2006-та.

Дунав не застрашава засега хората и инфраструктурата в Силистренско
netinfo