„Считам, че Оперативният щаб върши добре своята работа. Мерките бяха навременни и дават своя резултат. Благодарение на тези мерки имаме ниска заболеваемост и смъртност”. Това заяви пред NOVA зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев.

„Защо ген. Мутафчийски е толкова притеснен от евентуалното разхлабване? Защото нашата здравна система не може да поеме толкова много болни. Колкото повече си стоим вкъщи, толкова повече вероятността да се заразим е по-малка и няма да има такъв огромен натиск върху здравната ни система”, заяви Стойнев. Според него основният проблем е  това, че болниците са търговски дружества.

„Една частна болница, която гони печалбата, не създава интензивно отделения, спешна помощ, инфекциозно отделение. Няма печалба от тях. Те поемат леките случаи, държавните и общински болници поемат тежките. Но и държавните и общински болници станаха търговски дружества и те започнаха да затварят такива отделения. Така при тази пандемия ние нямаме достатъчно легла”, коментира Стойнев.

Що се отнася до икономическата криза, която е резултат от пандемията, Стойнев коментира, че подобна не сме виждали. „Идва огромен външен шок. Първо заразява потреблението, която ще зарази и предлагането”, предупреди Стойнев.  

Той призова за обединени сили, защото само така страната ни е излизала от тежки кризи.

„Въвеждането на валутния борд бе плод на обединение на всички политически сили, приемането ни в НАТО бе плод на всички политически сили, приемането ни в ЕС бе плод на абсолютно всички политически сили. Не казвам, че трябва да се прегърнем и заобичаме, но когато е такова време, преди да бъдем сини, червени, зелени, ние сме българи”, каза Стойнев.

Що се отнася до случващото се в БСП, той заяви, че е притеснен от противоречията и разделението.

„Не е нормално в тази ситуация, когато хората се притесняват за доходите си, ние в БСП да занимаваме хората с вътрешнопартийните ни проблеми. За мен това е необяснимо. Призовавам и едната и другата страна: „Моля ви, се спрете се, другари! Наистина това преминава всякакви граници, ние трябва да бъдем единни”, каза зам.-председателят на ПГ на БСП.

„Отива се в личностни нападки, не е нормално, това не се харесва нито от избирателите ни, нито от симпатизантите. Тази енергия, която влагате един в друг, е нужно да я вложим за бъдещето на българските граждани. Заради единия пост не трябва да има такова разделение”, каза Стойнев.
NOVA