ДПС: Турски дипломати оказваха натиск заради Местан
ДПС: Турски дипломати оказваха натиск заради Местан / снимка: Dariknews

„Служители на дипломатическото представителство на Турция в България са оказвали натиск върху висши членове на ДПС и лидери по места да „направят своя избор", веднага след новогодишното послание на почетния председател на Движението за права и свободи Ахмед Доган".

Това коментира в Кърджали един от съпредседателите на ДПС Мустафа Карадайъ.

Борисов: Очевидни са опитите на Турция за влияние във вътрешната ни политика

Заедно с другите двама колеги на този пост - Четин Казак и Рушен Риза, той се включи в разширеното заседание на ОбС на ДПС в Кърджали, на което за временно изпълняващ длъжността председател след оттеглянето на областния лидер на движението Бахри Юмер, бе избран кметът на Кърджали Хасан Азис.

По думите на Карадайъ „скриването" на Лютви Местан в турското посолство и дипломатическия натиск са преляли чашата за ускоряване на процеса за отстраняване на Местан от председателския пост и изключването му от партията.

Експосланик: В ДПС останаха много по-ислямизирани депутати

"ДПС запазва своята евроатлантическата политическа насоченост, тя е силата, която ще отстоява принципите на пълноправно членство на България в НАТО и ЕС, спазване правата и свободите на гражданите, демократичния и правов ред в България", категорични бяха съпредседателите на ДПС.

Според Казак всеки опит за манипулация на посланията в словото на почетния председател на партията Ахмед Доган, че ДПС ще се оклони от своята ориентация, са в разрез на истината.

Местан: Решението за оставката ми е факт, но не приемам начина, по който се взе

„Ние не избираме между нито една държава, било то велика или регионална сила, ние сме за продължаване на добрите отношения със съседна Турция и ще подкрепяме стремежа на Турция за пълноправното й членство в ЕС, както сме го правили досега чрез нашите представители в ПАСЕ и в други европейски структури", заявиха съпредседателите.