Местан: Решението за оставката ми е факт, но не приемам начина, по който се взе
Местан: Решението за оставката ми е факт, но не приемам начина, по който се взе / снимка: БГНЕС

Лютви Местан заяви пред журналисти в Момчилград, че решението за оставката му е факт и го приема, но не приема начина, по който се е взело. Местан отиде на традиционната молитва на Тюркян чешма за 31-ата годишнина от началото на Възродителния процес и това беше първата поява на вече бившия председател на ДПС след изгонването му от партията. Междувременно депутатите Айдоан Али, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Ахмед, които също бяха в Момчилград, заявиха че напускат парламентарната група на ДПС. Местан заяви, че засега е рано да се каже дали ще прави нова партия, предава агенция "Фокус".

Трима депутати от ДПС напускат парламентарната група

Местан коментира, че не е вярно, че е изнасял секретни документи от Народното събрание и всеки, който пожелае, "може да се поинтересува и да види дали е проявил дори любопитство към такива документи".

„Ще бъда пределно публичен и съм публичен, както винаги съм бил. Това е отговорът на въпроса. Тезата, която се съдържа във въпроса ви е толкова вярна, колкото са верни и другите помии, които се изсипват върху мен. Бил съм изнесъл секретни документи. Влезте в секретния отдел на парламента да видите дали има мой подпис", призова Местан.

Той коментира слуховете, че на сватбата на дъщеря му, посланик на друга страна му е направил подарък кола за 300 000 евро, като неверни.

„Защо е тази кампания? За да се прикрие очевадният факт за едно решение за изключването ми от партията и от снемането от ръководните позиции, което не се подкрепя от избирателите на ДПС. Решението е факт, приемам го, но не приемам нито начина, по който се взе, нито основния мотив, с който съм освободен от заеманите отговорни постове и съм изключен от партията", заяви той.

„Най-често повтаряната теза не от мен, а от хората, с които се срещам - дори осъденият на смърт има право на последна дума. За последните 19 години съм защитавал почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и в най-критични ситуации не съм позволявал да падне прашинка върху публичния му образ. Не знам с какво заслужих, дори без да ми се поиска официално оставката, да бъде свикано заседание, до което да нямам достъп", посочи още той.

Как се стигна до трусовете в ДПС?

"Хиляди пъти да бях убеден, че ще ми се отреже главата след тази декларация, пак щях да я прочета", заяви Местан по повод прочетената декларация в подкрепа на Турция след инцидента със сваления руски самолет.

„Колкото и да не бях съгласен с тези критики, усетих и шанса, че вътре в тази партия може да започне един истински дебат. Дали е грешка декларацията, която представих в парламента? Ние не можем да стоим като неутрален наблюдател между Русия и НАТО. България трябва да търси балансите, осъзнавайки статута си като член на НАТО", посочи Местан.

По думите му, всички членове на парламентарната група са били запознати с текста на декларацията още преди тя да бъде прочетена в пленарна зала. "Декларацията за сваления руски самолет се роди в ПГ на ДПС, не мога да бъда обвиняван, че решението е било еднолично. Декларацията е писана в парламентарната група. Диктувах я пред колегите. Мога да изброя имената на колегите, които присъстваха, а някои от тях взимаха участие с подсказването на идеи", коментира Местан.

„Декларацията не ми е дадена в друга държава, през този период не съм и напускал страната, за да има такова твърдение", каза още той.

„Пуснете видеозаписа от НС, по време на което прочетох декларацията за сваления самолет. Ще видите възторженото ръкопляскане на всички от парламентарната група на ДПС", допълни още Местан.

„Днес съвсем естествено се задава въпросът как ще обясним противоречието на възторжените ръкопляскания и присъдата на основание тази декларация, която бе гласувана", добави още Лютви Местан.

Лютви Местан: Евроатлантизмът е висша ценност, а не предателство

На въпрос защо е придружаван от голяма група от турски дипломати Местан отговори, че изконно право на дипломатите е да уважат подобни митинги.

„Когато става въпрос за дипломати и представители на неправителствени организации от Република Турция, следва да се има предвид, че това е страна, която е истински приятел на България и партньор в НАТО, с която ние трябва да имаме стратегическо партньорство, от което България на първо място ще има ползи", посочи Местан.

По думите му, България трябва да изработи стратегия за приятелство с всички свои съседни държави, особено когато са заедно в НАТО, без исторически комплекси.

„Това е оптимистичната ми теория за развитие на Балканите. Точно в тази връзка се разполага и идеята ми за необходимостта от разширяването на ЕС", каза още Местан.

Местан заяви още, че след срещата в Боянските сараи е бил за кратко в турското посолство в София, за да гарантира личната си сигурност.

„Много, много кратко време. Причините ще ги коментираме друг път. Сега само ще Ви кажа, че изконно право на всеки български политик е да осигури собствената сигурност при критична ситуация. Бях за много кратко време там, през останалото време бях със семейството и децата си", заяви той и допълни:

„Не съм искал подкрепа. Имах няколко часа да организирам сигурността си."

Попитан от кого се чувства застрашен, Местан посочи, че е рано даде отговор на този въпрос.

Попитан дали ще създаде нова партия Местан отговори: „Как ще продължавам да следвам убежденията си е въпрос чийто отговор ще зависи от прекия диалог с нашите избиратели. Ние едва сега започнахме този разговор".