Доган даде заявка за по-активна роля в политиката
Доган даде заявка за по-активна роля в политиката / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Доган даде заявка за по-активна роля в политиката
83320
Доган даде заявка за по-активна роля в политиката
  • Доган даде заявка за по-активна роля в политиката

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган индиректно даде заявка за по-активна роля в политиката.

В знакова реч, публикувана на сайта на ДПС, пред партийния елит по повод настъпването на Новата 2016-а той намекна и за необходимостта от промяна на политическите лица.

"Всички знаете, че съм наблюдател по дефиниция, но явно твърде насериозно съм се приел като пасивен съзерцател. Но това не означава, че ще се върна в политиката!", каза Доган и призова присъстващите да отправят заедно с него обща молитва към Новата година:

"Господи, не ми давай повече, отколкото мога да понеса".

Той обясни, че е необходимо ДПС да се поднови:

"Колеги, всеки да прави това, което разбира, а не това, което му е внушено да прави или му е наложено да прави. В това сложно време нещата така може да се объркат, че да си създадем проблеми за години напред. ДПС не може да се създаде отново. ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени. Дори с подкрепата на съседни държави... Ние не се намираме в някакъв рутинен период на развитие, ние се намирме в криза, която не осъзнаваме като мащаб и дълбочина. И можем да бъдем жертва, като пушечно месо, на тази криза. Само си представете потенциалния конфликт между Русия и Турция. За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан. Пентагона няма позиция, НАТО няма позиция. Освен това българинът е много чувствителен на тази тема. Тревожността му има силата на исторически архетип. Какво правим, ако пламне пожар, господа... Ние сме в периметъра на потенциални военни действия... Или мислите, че това не е възможно?! Аз не искам България да се превърне в жертва, не желая нашият електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Всякакви други идеи поставят под съмнение сигурността на живота, политическият смисъл на ДПС. Ако това не го осъзнаваме, значи не сме в час. Едно наше непремерено действие може да породи такива последействия, за които после да се чудим - ама така е било, ама някой не ни е разбрал, не ни е доразбрал и така, нататък".

Особено критичен към действащия лидер на ДПС Лютви Местан, почетният председател обяви:

"Моето желание е с политиката да се занимават хора, които разбират от политика. Аз харесвам музиката, обаче не съм компетентен да я оценявам. Хора, които са без понятие за политика, да правят политика - с това не съм съгласен. Не всеки може да прави политика. Не всеки човек може да прави музика. В никакъв случай не мога да пея като Галена, тя е талант. Но тя не може да прави това, което аз правя, примерно. Така е устроен светът...".

Във външнополитически план Ахмед Доган предрече смърт за еднополюсния свят, свързана с амбициите на Русия и Китай, както и нерадостно бъдеще за Евросъюза.

Цялата реч на Ахмед Доган вижте тук