Трима депутати от ДПС напускат парламентарната група
Трима депутати от ДПС напускат парламентарната група / снимки: БГНЕС

Депутатите Айдоан Али, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Ахмед обявиха в Момчилград, че напускат парламентарната група на ДПС.

Лютви Местан и новите силни в ДПС се разминаха край Могиляне

Хафъзов подчерта, че актът на изключването на Лютви Местан от всички постове и от партията без да бъде изслушан, е недопустим и циничен и означава предателство спрямо каузата ДПС.

Областният лидер на ДПС в Кърджали Бахри Юмер, който и днес се движи в групата на Местан заяви, че ако и местната структура се получи разминаване на позициите, дори минимално, мястото му няма да бъде там.

Все още няма яснота заражда ли се нов проект в българската политика, но депутатите декларираха, че са получили подкрепата на избирателите в своите райони. По думите на Местан всичко зависи от дебата със избирателите, който тепърва започва.

Междувременно вече бившият председател на ДПС подчерта, че дори и хиляда пъти да трябва да му отрежат главата, пак би застанал зад декларацията определена от Ахмед Доган като тежък гаф.

Трима депутати от ДПС напускат парламентарната група
netinfo

Трима депутати от ДПС напускат парламентарната група
netinfo

Как се стигна до трусовете в ДПС?

На 24 декември след извънредно заседание на Централния съвет на движението, което се проведе в Боянските сараи на Ахмед Доган, Лютви Местан бе освободен като председател на ДПС и изключен от партията, свален беше и от всички ръководни постове, които заемаше.

До трусовете по върховете на ДПС се стигна след серия от събития в последните дни. Миналият четвъртък в Боянските сараи се състоя традиционния новогодишен купон на ДПС. За него съобщи самият тогавашен лидер на движението Лютви Местан, като сам разказа, че се съветвал с Ахмед Доган и между тях нямало напрежение.

Ден след новогодишния купон в регионални кърджалийски медии се появи неофициална информация, че в речта си пред политическия елит на ДПС Доган остро е разкритикувал Местан. Така и не последва коментар от страна на тогавашния лидер на движението.

Преди дни от пресцентъра на партията официално разпратиха речта на Доган, в която той нарича "гаф" протурската декларация на Местан, прочетена от парламентарната трибуна след като на 24 ноември край турско-сирийската граница беше свален руски бомбардировач и допълва, че няма да позволи да се превърнем в пета колония на Турция.

Трима депутати от ДПС напускат парламентарната група
netinfo

Кой поема управлението на ДПС?

Сега партията ще се управлява от председателски съвет в състав от Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак до конференцията през април догодина.

Така се стигна до извънредното заседание на Централния съвет на партията, на което в отсъствието на Местан, беше решено той да бъде свален от лидерския и всички други постове в партията и да бъде изключен от движението.