ДПС: Нападението над Джумая джамия цели сваляне на кабинета чрез етнически конфликт
ДПС: Нападението над Джумая джамия цели сваляне на кабинета чрез етнически конфликт / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„ДПС осъжда остро вандалското нападение срещу един религиозен храм - Джумая джамия в гр. Пловдив".

Това заявиха в съобщение от партията.

Според движението това е „взлом в неприкосновената територия на човешката съкровеност".

„Категорично не приемаме внушенията, че това са прояви на спонтанни граждански протести минимум защото вандалите бяха предвождани от кмета на Карлово, а противозаконните прояви станаха възможни със съдействието на пловдивския кмет, който е отказал да се съобрази с препоръката на МВР да не разрешава проявата", допълва от ДПС.

Според партията е важен въпросът и за отговорността на парламентарно представените политически сили, защото „гражданският мир в страната се нуждае от истинска политическа ангажираност и убедено и непрекъснато противостоене на етно-религиозната омраза, а не от фалшива загриженост".

„Затова поставяме въпроса кои тъмни сили стоят зад несъмнено добре организираното, а не спонтанно поругаване на Джумая джамия. Целта безспорно е и политическа - сваляне на кабинета чрез етнически конфликт. Тезата не се нуждае от други доказателства. Достатъчно е да припомним, че нечия ръка насочи протеста срещу офисите на ДПС в Пловдив и призовава за гражданско неподчинение", се посочва още в становището на ДПС.

От партията допълват, че особено неприемлив бил уличният натиск върху съдебната власт.

„ДПС вярва в здравия разум на българския народ и в неговите толерантни корени и благодари на духовниците от други религии, както и на всички български граждани, които осъдиха остро и искрено тези недопустими в демократичното ни общество прояви", казват още от движението.