Доживотен затвор за Николай Арабаджиев за убийството на съученик
Доживотен затвор за Николай Арабаджиев за убийството на съученик / Sofia Photo Agency

На доживотен затвор бе осъден 20-годишният Николай Арабаджиев. Софийският градски съд (СГС) го намери за виновен за жестокото убийство на съученика му Атанас Атанасов. Освен това Арабаджиев трябва да плати 1 млн. лева обезщетение на семейството на убития.

Съдебният състав изненадващо произнесе тежката присъда след като вчера прокуратурата поиска 20 години лишаване от свобода за подсъдимия. Адвокатът на Арабаджиев Марин Марковкси обвини съдиите в предубеденост и беззаконие. Вчера той поиска до 10 г. затвор за подзащитния му, тъй като той е бил жертва на жесток хомосексуален тормоз от страна на убития. На предишните заседания по делото Марковски многократно е заявявал, че съдебният състав е предубеден и със сигурност ще отсъди доживотен затвор за Арабаджиев. Марковски изрази очакване присъдата да бъде смекчена на втора инстанция.

Убийството бе извършено на 20 май миналата година. Тогава разчлененото тяло на Атанасов бе открито в контейнери за смет в столичния квартал „Западен парк". Вероятно убийството е било извършено заради спречкване и дълго събиране на неприязън от убиеца, който обяснил деянието си с подигравките на своя съученик.

Арабаджиев имал лекарски умения, искал е да стане доктор и притежавал завиден набор от медицински инструменти за аутопсия.

Настоящото решение може да се обжалва в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.