Доживотен затвор получи баба, убила внучката си
Доживотен затвор получи баба, убила внучката си / снимкa: Дарик - Плевен
Доживотен затвор получи баба, убила внучката си
26140
Доживотен затвор получи баба, убила внучката си
  • Доживотен затвор получи баба, убила внучката си

Присъда доживотен затвор при първоначален специален режим получи 56-годишната Маргарита Баракова за убийството на 4-годишната си внучка Михаела през 2006 г.  Голият труп на детето беше намерен на сметище, увит в чаршаф.

По време на процеса, който се гледа при закрити врата, Маргарита Баракова се е признала за виновна и се разкаяла за извършеното от нея. Служебно назначеният й защитник е поискал 15 години лишаване от свобода, с мотива, че жената се грижи за останалите си внучета. „Считам присъдата за законосъобразна и адекватна за извършеното престъпление", каза прокурорът по делото Искра Ганева. Тя сподели, че е поискала максималното наказание, тъй като детето е малолетно и убийството е извършено с особена жестокост. „Вторият ми мотив е, че за мен детето е взето от Дом "Детелина" с користна цел - придобиване на общинско жилище, защото детето е взето на 15 септември 2006 г., а е убито на 13 ноември 2006 г.", обясни тя.

След като съдът прочете присъдата, Маргарита Баракова разплакана помоли за намаляване на наказанието, но получи мярка "задържане под стража". Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативен съд Велико Търново, срокът за обжалването на наложената мярка е 7-дневен.

Делото днес се гледа при закрити врата. Аргументите на прокурора бяха, че не е редно да се оповестяват в общественото пространство подробности от интимния живот на хората, каквито предполага разпитът на свидетелите и страните.

Маргарита Баракова посегнала на 4-годишната си внучка Михаела в състояние на алкохолно опиянение, раздразнена от плача на детето. Първо го е била с ръце, после го стиснала за врата и го ударила в ръба на касата на вратата. След това, за да прикрие престъплението си, разкъсала тялото на малката Михаела в областта на ануса и влагалището, завила трупчето в чаршаф и го отнесла в избеното помещение. Впоследствие изхвърлила трупа на детето в контейнер за отпадъци и казала на майката, че Михаела е изчезнала предната вечер. Тялото на убитото момиченце беше намерено на сметището в Буковлък.

Други новини от Плевен