/ iStock/Getty Images
Напрежението между България и РС Македония нараства с всеки изминал ден. Въпреки възгледите и различните политически пристрастия политиците у нас се обединяват всеки ден с критика срещу поддържания тон и част от изказванията на съседите ни. 

Дясната ръка на премиера Християн Мицкоски разпали огъня като в свое интервю заяви, че българите и македонците нямат обща история, нито общи корени. Александър Николоски използва по адрес на България изрази като "нецивилизовани" и "мизерни". Той изкритикува липсата на държавното знаме на РСМ по време на неформалната среща у нас между президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова.

Главчев: Не смятам, че тонът, който напоследък Република Северна Македония използва, ще им помогне

"Не смятам, че тонът, който напоследък Република Северна Македония използва, ще им помогне да станат член на ЕС", заяви днес пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев.

"България е предвидим партньор, лоялен на ЕС. Няма с какво да изненадаме останалите държави членки", заяви Главчев и допълни: "Подкрепяме разширяването и европейската перспектива на държавите от Западните Балкани".

"Достатъчно компромиси направихме с националната си идентичност. Република Северна Македония просто трябва да спазва изискванията на ЕС, за да стане член на ЕС", добави Главчев.

Пеевски: Трябва да се обединим, за да пресечем антибългарската кампания на политици от РСМ

Продължаващите обидни изказвания за България и българите от страна на политически лидери от РСМ още веднъж показаха, че от българска страна все още не се предприемат необходимите категорични действия, с които да се пресече тази вълна на унижение и обида към страната ни, съобщи от своя страна и Делян Пеевски, председател на ДПС и ПГ на ДПС.

„Ако искаме да сме на нивото на отговорността, която са ни възложили българските граждани, всички политици и институции трябва да се обединим, за да защитим националната си чест и достойнство, независимо от политическите ни принадлежност и пристрастия“, допълни той.

„Трябва да настояваме за незабавни и адекватни действия от българските институции, главно от страна на Министерство на външните работи, в отговор на демонстративната антибългарска кампания, водена от политиците в РСМ“, категорично заяви Пеевски.

„Тези действия трябва да включат и ангажирането на вниманието на европейските институции, тъй като разширяването на Европа е стратегическа цел, която не бива да бъде подкопавана от възможността в европейското семейство да проникнат структури, които предварително не приемат политиките на добросъседство, толерантността и единството и са проводници на опасно руско влияние в общността“, заключи председателят на ДПС.

„Възраждане“ готвят декларация на парламента срещу провокациите от РС Македония

"Възраждане" подготвят декларация на Народното събрание (НС) заради продължаващите обидни изказвания за България на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония ( РСМ) Александър Николоски. Това съобщи пред медиите в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Във видео, публикувано вчера в канала на ВМРО-ДПМНЕ в YouTube Николоски казва, че иска да отговори на „истерията, която създават част от безотговорните български политици”, включвайки Република Северна Македония в предизборната реторика в България.

"След като има очевидно затвърждаване на тази политика, трябва да има декларация на НС. Ние сме подготвили такава, ще я внесем във външна комисия и ще искаме тя да се събере на извънредно заседание", обяви Костадинов.

По думите му, България трябва да уведоми партньорите си  в ЕС за това, което се случва от другата страна на границата, че има саботаж и срещу общоевропейски политики и една от тях е Коридор №8. "Вчера заявихме, че когато искаш да си в един общ европейски дом, трябва да спазваш политиката му, едно от условията е да има политика на добросъседство", подчерта Костадинов и припомни, че с РСМ сме подписали  договор за добросъседство и приятелство, който, по думите му, откровено се нарушава.

"Разбираме, че това е политика на съзнателно търсене на провокации, които към настоящия момент нашето правителство отиграва много добре", коментира Костадин Костадинов. "В този случай трябва и НС да помогне, защото смятаме, че като законодателна институция трябва да се произнесем умерено и дипломатично, без да влизаме в тона на отсрещната страна", смята той.

Междувременно председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова Република Северна Македония да спазва поетите задължения, да прилага правно обвързващите споразумения и да продължи с решимост реформите по пътя към ЕС. Той написа това послание в социалната мрежа "Екс" след вчерашната си закрита среща с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски.

"Поздравих Северна Македония за геостратегическата ориентация и отдадеността към присъединяване към ЕС. Днес Северна Македония има истинска възможност да напредне по пътя към ЕС и да влезе в нашето семейство", добавя Мишел.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня