Не мисля, че едно такова решение на ЦИК да застраши честния вот. Първо от страна на МВР се полагат усилия купения вот, корпоративния вот и всички практики, свързани с нечестност в изборите, да бъдат преустановени превантивно. Това заяви премиерът Гълъб Донев пред медии.

"Не бих казал, че има възможност за манипулиране на сборното записване на вота, но би било добре да са отделно, за да се видят хората, които са предпочели машинно или хартиено", посочи той.

Радев: Не трябва да се насажда недоверие в изборния процес

Процедурата за видеонаблюдение ще бъде прозрачна, така че всички технически средства, заснемащи броенето, ще бъдат потвърдени от съответната комисия, посочи той.

Премиерът коментира и темата с нелегалната миграция у нас.

"Правоохранителните органи и МВР полагат усилия да се борят с трафиканството и каналджийството, резултатите не закъсняват. Именно защото се разкриват означава, че те работят и полагат усилия всички тези действия да се прекратят", коментира Донев. Според него по-ефективни и строги наказания за каналджии и трафиканти могат да се приемат от бъдещия парламент.

Към момента общините нямат въпроси и неясноти за провеждането на изборите. Около 43 млн. са предназначени за общините и местната власт, за СИК, възнагражденията, техническото осигуряване, коментира Донев.