/ БГНЕС
16 партии и 7 коалиции е регистрирала Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 април. Това стана ясно от пресконференция на ЦИК, предаде БГНЕС.

ЦИК е отказала регистрацията на 2 партии и една коалиция.

"Три политически формации ще бъдат проверени дали отговарят на условията за участие в изборите", заяви говорителката на ЦИК Росица Матева.

Вчера приключи регистрацията на партиите и коалициите. От утре започва регистрацията на кандидатските листи за изборите на 2 април.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова отбеляза, че в следващите дни ще имаме яснота по отношение на държавните органи относно ангажимента, свързан с организационната подготовка, тъй като изборният процес е процес на взаимодействие на различни държавни органи. Тя допълни, че от ЦИК ще разчитат на съдийството на представителите на средствата за масово осведомяване, така че всички решения на ЦИК да бъдат известни на българските избиратели.

"Всеки четвъртък ще има брифинги на ЦИК", заяви още Нейкова. 

"До края на седмицата стартира електронната платформа за подаване на заявления за гласуване извън страната", заяви заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

Той уточни, че срокът за подаване на тези заявления е 7 март.

"Организацията върви нормално. Нямаме никакво забавяне", допълни Томов.

 
БГНЕС