Изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 април.

Общо 23 партии и коалиции регистрира Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в предсрочните парламентарни избори. Това става ясно от решения на избирателната комисия.

Заявления за изборите на 2 април подадоха ГЕРБ-СДС, БСП, ИТН, НДСВ, „Възраждане“, ДПС, Български възход, както и новосформираните коалиция между Продължаваме промяната и Демократична България.


Преди финала: 16 партии и шест коалиции са подали документи за регистрация в ЦИК

Коалицията ГЕРБ-СДС подаде документи часове преди крайния срок. “Най-важно е България да излезе от цикъла на парализа. Ние имаме амбицията да бъдем първи, което значи да водиш страната напред. България има нужда от това”. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. „Политиката трябва да се превърне не в технология на перманентен скандал, а в публична среда, която е в състояние да произвежда решенията, защото България е заобиколена от много бури, самата страна е изправена пред кризи и предизвикателства“, заяви още Дончев, след което уточни, че има куп нерешени въпроси в сферата на енергетиката, образованието, икономиката, социалната сфера, практически във всяка една сфера. „Аз мога да коментирам предизвикателствата и времевите им измерения седмица по седмица, но най-важно е двугодишният цикъл от политическо безвремие да престане“, коментира още Дончев.

БСП се регистрираха със 7000 подписа, амбицирани да подобряват резултата. „Тръгваме със самочувствие, че имаме какво да кажем на хората, защото в най-трудните месеци бяхме социалния стълб и имаме какво да отчетем реално свършено за хората“, заяви Корнелия Нинова, лидерът на левицата, след регистрирането на партията.

Движението за права и свободи също се регистрира за участие в изборите. Мустафа Карадайъ подчерта важността след 2-ри април политическите партии да проведат диалог за съставяне на правителство.

ПП и ДБ се регистрираха в ЦИК като новосформирана коалиция. „Съединението прави силата трябва да стане извън НС, първо, за да имаме силна група на реформаторски сили в този парламент, така че най-накрая надеждата на всички българи да бъде реална", каза Кирил Петков, лидерът на ПП, а Христо Иванов, съпредседателят на ДБ подчерта, че трябва голямо обединение на гражданите, които да поискат България да тръгне напред. Ние им даваме инструмент", коментира още той.

Политическа партия "Възраждане" се регистрира за участие в изборите на 2 април с 4182 подписа. "Искаме да имаме мнозинство в парламента, за да може да имаме самостоятелно управление", подчерта Цончо Ганев. Намерението на "Възраждане", по думите му, е, да спечелят доверието на българските граждани и да разберат, че има политическа партия, която изпълнява всички поети ангажименти.

ЦИК обяви кога ще може да се регистрират кандидатдепутатските листи за вота

"Ние отиваме за победа, оттам нататък какво ще реши българският народ е една друга тема", каза Ганев и добави, че в 48-ото НС е имало евроатлантическо мнозинство от 6 политически формации, с изключение на "Възраждане", които според него са можели спокойно да направят правителство. "Това дали ще има редовно правителство, минава през това дали евроатлантическото мнозинство ще направи някоя срамна коалиция, както беше в по-предишния парламент, където видяхте БСП заедно с "Демократична България" и ПП. Сега няма да е учудващо, ако отидат и с ГЕРБ", допълни Ганев.

Условията, които от "Възраждане" поставят за подкрепа на правителство, са невлизане в Еврозоната, спиране на изпращането на оръжие към Украйна и премахване на американските бази в България.

Ганев съобщи, че повече от 250 хиляди са събраните подписа за свикването на референдум за еврото.

ИТН също подадоха заявление - “Влизаме в предизборната надпревара като партия на истината. Имаме една основна цел - следващият парламент да бъде работещ. Имаме усещането, че ИТН няма да бъде само част от 49-то НС, а и ще бъдем незаобиколим фактор”, това заяви Станислав Балабанов, след което обясни, че лидерът на партията – Слави Трифонов, ще бъде водач на листа в предизборната надпревара, но все още не се знае къде.

Наблюденията върху политическата криза пък е накарала НДСВ да се върне в политиката. “Регистрирахме се с 4 500 подписа, готвим се усилено за избори, намеренията ни са сериозни. Хората на НДСВ са с доказани през годините опит, качество и способности, да се включат в разрешаване на проблеми, които са актуални и засега лишени от перспектива, заяви Станимир Илчев, съпредседателят на партията, след което уточни, че партията има подкрепата на Симеон Сакскобурготски, основател на НДСВ.

Новосформираната коалиция между Ива Митева, Любомир Каримански и още 4 партии също подаде заявление в ЦИК за участие в изборите. Коалицията обединява Партията на зелените, Социалдемократическата партия, партия “Сбор” и Движението на непартийните кандидати. „Поставяме акцент върху проблема с обедняването и финансовият растеж, дълбока съдебна реформа и развитие на пряката демокрация“, коментира Митева, която е и лидер на формацията.

Най-малката парламентарна група в предишното 48-мо НС, Български възход, се регистрира в ЦИК с очакване сега да получи двойно повече подкрепа. „Сега ще влезем с двойно по-голям резултат - в следващия парламент ще продължим диалога“, заяви лидерът на партията Стефан Янев, след което уточни, че днес се регистрират като партия, но ще излязат с декларация, с която други граждански организации да могат да се включат към тях.

Жребият с номерата на партиите и коалициите в бюлетината за вота на 2 април ще бъде изтеглен на 1 март, се посочва в хронограмата на ЦИК за изборите. 
Документи за промени в състава на коалиции ще се приемат в ЦИК  до 17:00 часа на 25 февруари.
БГНЕС